Ние трябва да бъдем сигурни, че курсът 1, 95583 ще

...
Ние трябва да бъдем сигурни, че курсът 1, 95583 ще
Коментари Харесай

Вице Василев може да промени курса лев/евро, взема се за диктатор: ИТН

" Ние би трябвало да бъдем сигурни, че курсът 1, 95583 ще бъде заложен в Плана за приемане на еврото . Не е нужно да сме финансисти или банкери, с цел да имаме информация. Ако на следващия ден приемем курс на еврото 1,5 (б.р. 3 лв., вместо 2 за евро) всички ще изгубим пари. Ако процесът бъде форсиран, всички ще изгубим като страна ", сподели финансистът и зам.-председател на Бюджетната комисия на Народното събрание Любомир Каримански, който е народен представител от партията ИТН - част от ръководещата коалиция.

Повод за думите му стана прокрадналият се тихомълком в дневния ред на държавното управление за днешното му съвещание План за приемане на еврото в България, който - обратно на разпоредбите, не беше предшестван от публично разискване, което пък се наложи, защото нито Българска народна банка, нито Министерството на финансите на вносителя - вицепремиера Асен Василев, са създали нужната по закон финансова аргументация и оценка на отраженията на влизането в Еврозоната върху българската стопанска система, инфлацията и стандарта на живот у нас.

Припомняме многото материали на 19 минути, когато при остарялата власт се одобряваха разпоредбите за прекосяването към единната валута. Тогава беше позволено в текста да има опция за курс, друг от открития от Валутния ръб, който имаме в страната съвсем четвърт век и ще продължи да работи до влизането ни в Еврозоната, което пък е открито със закон.

Каримански разяснява в Народното събрание: " Трябва да знаем, че изгодите са повече от разноските, които може да направи страната. Процесът по евакуиране на националната валута е извънредно комплициран. Искаме да знаем по какъв начин ще е включен в националния проект, кои органи са ангажирани. Каква е ролята на Министерство на вътрешните работи.

Както и още няколко неща които са значими. Особено гаранциите, че приемането на еврото ще усили стопанската активност на страната при положение на съществени стопански разтърсвания. От извънредно значение е по какъв начин ще устоим на шока от инфлацията, тъй като тя е определяща за осъществяване на критериите за влизане в еврозоната ".

Актуалните данни сочат, че последните страни, приели еврото като прибалтийските някогашни руски републики имат и най-висока инфлация освен в Еврозоната, само че и в целия Европейски Съюз, която надвишава даже българската.

" Този проект не би трябвало да бъде признат на бързо и на мрачно, а би трябвало да бъде показан на националното заседание ", почерта финансистът - народен представител.

По-краен беше водачът на парламентарната група на Има Такъв Народ - част от ръководещата коалиция Тошко Йорданов, който упрекна вицепремиера в тирания:

" Не знам дали си давате сметка какво желае да направи финансовия министър. Това визира джоба на всеки един жител. Той се пробва да го взема решение еднолично без да го показва на Народното събрание. Ние сме парламентарна република и Министерският съвет е изпълнителна власт,  т.е. извършва решенията на Народното събрание. А в този момент е все едно финансовият министър самичък да си разпише бюджета и самичък да си го харчи. В случая с приемането на еврото, се пробва да направи това.

Финансовият министър Асен Василев се опита да работи като самовластник във финансовата сфера. Самият метод, че някои е над Народно събрание, това е доста близо до тирания ".

 

 

Пламен Валентинов

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР