Ние търсим млади, мотивирани българи, които искат да учат магистратура

...
Ние търсим млади, мотивирани българи, които искат да учат магистратура
Коментари Харесай

Десислава Манова: Рекорден фонд от 100 000 лева подкрепя тези, които ще учат навън, но ще се върнат

Ние търсим млади, стимулирани българи, които желаят да учат магистратура в чужбина и по-късно наученото да го пренесат тук за развиването на България. Това сподели Десислава Манова – продуктов експерт от Сдружение " Тук-Там " в изявление за " Фокус "  за предаването " Човекът на фокус ". Тя разяснява самодейността на Фонда " Иди, учи и се върни " която е ориентирана към младежите, които биха се завърнали в България след образованието си в чужбина. 

" Тази година общият фонд е рекорден – 100 000 лв. ", сподели Десислава Манова, като посочи и типовете стипендии, обезпечени тази година: " От общия фонд на " Тук-Там клуб ", чийто средства се набират от донори, даваме стипендии, които са без ограничавания за компетентност, без ограничавания за страна. Това, което търсим, е мотивацията на хората учат, това, което са избрали, и по-късно да се завърнат в България. Имаме и 3 профилирани стипендии тази година. Едната от тях е за стабилно развиване, другата е за инженерство и третата е екология и бионауки. Тези профилирани стипендии се подаряват от компании, които също разпознават идеята и желаят да видят техните сфери в България развити от младежи ".

Кандидатите за тези стипендии би трябвало да имат концепция какво желаят да учат в чужбина и процесът за кандидатстване би трябвало към този момент да е стартират, изясни още тя, като добави, че няма възрастови ограничавания, само че едно от изискванията е претендентът да е приключил бакалавърската си степен през предходните 5 години.

Журито, което прави оценка кандидатурите, е формирано от експерти от най-различни сфери и правят оценка каква е мотивацията на претендента да се върне да се осъществя в България и " по какъв начин може по някакъв метод да направи тази смяна, било то за неговото лично развиване, било то за развиването на средата в България като цяло ". Кандидатите за трите профилирани стипендии се правят оценка от самите компании, които дават съответните стипендии, добави още тя.

" Едно от огромните преимущества на Фонда " Иди, учи и се върни " е, че с изключение на финансовата поддръжка, в действителност тези стипендианти стават представители, част от нашата общественост ", добави Десислава Манова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР