Ние сме за ядрената енергетика, но да е в АЕЦ

...
Ние сме за ядрената енергетика, но да е в АЕЦ
Коментари Харесай

Румен Петков: Площадката в Белене е готова, буквално утре може да почне инсталация на мощности

Ние сме " за " нуклеарната енергетика, само че да е в АЕЦ " Козлодуй ". Вече 35 години не се намира никой да построи " Белене ", тъй като се желаят държавни гаранции. Единственият действителен късмет за финансиране е да се направи хибрид ". Това съобщи за " Твоят ден " Мария Капон от " Изправи се БГ! Ние идваме! ".

За нея българският народен интерес е диверсификацията. " Още в този момент може да се стартира да се смесват горивата в Козлодуй. В пети блок може да се употребява американско нуклеарно гориво ", счита тя. И прецизира, че би трябвало да има същински разбор от специалисти по тематиката. " Руското гориво е положително, само че би трябвало да има разнообразни източници, да се диверсифицират доставките. АЕЦ " Белене " в никакъв случай няма да се случи. Арогантното съветско вмешателство би трябвало да спре ", разяснява Капон.

Според водачът на АБВ Румен Петков площадката в " Белене " е подготвена, безусловно на следващия ден може да стартира апаратура на мощности. " Има мощен интерес от претенденти за създаване на АЕЦ " Белене ", което е индикатор за капацитета на плана, само че съгласно нас е най-добре да бъде държавен. Ако стартираме на следващия ден " Белене ", ще имаме реактор 7 години, в случай че стартираме единствено разсъждения на тематика " Козлодуй ", ще имаме реактор след 30 години ", съобщи той. И добави, че 27% от силата на Европейски Съюз идва от нуклеарни реактори.

" Въпросът е в качеството на горивото, обезпечените доставки и най-хубавата цена. Горивото на Уестингхаус направи проблеми ", уточни Петков. Той е " за " диверсификация, само че със прецизен надзор на цената, с цел да не бъде импортиран безценен полутечен газ, както съгласно него към този момент се е случило.

И двамата са на мнение, че би трябвало да се търси отговорност от шефа на плана ICGB (газовия интерконектор България-Гърция) Теодора Георгиева за това, че не е приключен.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР