Ние сме в много тежка демографска криза. Проблемът е, че

...
Ние сме в много тежка демографска криза. Проблемът е, че
Коментари Харесай

Доц. Георги Бърдаров: Ако ние днес не предприемем активни демографски мерки, към 2050 г. демографската картина на България ще бъде наистина апокалиптична

Ние сме в доста тежка демографска рецесия. Проблемът е, че ние се фокусираме върху тези процеси, на които не можем да повлияем и които са част от естествения развъртян свят. Това сподели демографът доцент Георги Бърдаров в предаването „ Събуди се " по Нова телевизия.

Раждаемостта в целия развъртян свят е ниска, а до 30, 40 до 50 години тя ще се свие в световен аспект и това е естествен развой, изясни той. „ По отношение на раждаемостта България се намира на трето място по коефициент на детност в Европа ", уточни той.

Държавата може да направи доста за стимулиране на раждаемостта, акцентира доцент Бърдаров. „ Тя в известна степен го прави. Аз от два месеца работя с Министерството на труда и обществената политика и съм очевидец по какъв начин във всяка една политика се пробват да вкарат демографски ограничения по този начин, че да повлияят директно или индиректно главните демографски процеси ", увери той.

Демографските ограничения обаче постоянно са с отсрочен резултат. „ Това, което създадем или не създадем през днешния ден, ще даде резултат след 10-15 години. Ако ние през днешния ден не предприемем дейни демографски ограничения, към 2050 година демографската картина на България ще бъде в действителност апокалиптична. Но ние можем да го променим, в случай че през днешния ден стартираме да действаме в вярната посока ".

Радикална промяна в образованието, в опазването на здравето и правене на нова Демографска тактика са основни в тази тенденция, акцентира доцент Бърдаров. „ Единственият път за излизане от демографската рецесия в България е увеличение на каузи на младото интензивно население. Чисти демографски ограничения, каквито е имало през индустриалната ера през ХХ век, през днешния ден просто не могат да дадат резултат. За да имаме смяна на демографията, би трябвало да имаме смяна на средата. Демографски оазис може да се получи там, където има такава среда, която притегля и подтиква младежите да живеят, да работят и да основават фамилии тук ", изясни специалистът.

Положителен образец в това отношение са община Бургас, Пловдив и Чавдар. „ Има и други. Там, където локалната власт си е на мястото, има визионерски взор, нещата стартират последователно да се случват. "

Нова телевизия, „ Събуди се "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР