Ние сме от правилната страна на политиките на НАТО и

...
Ние сме от правилната страна на политиките на НАТО и
Коментари Харесай

ФТ: Промяна на имиджа на България като лошото дете на НАТО и ЕС

" Ние сме от вярната страна на политиките на НАТО и на Европейски Съюз, на 100 % ", сподели новият министър председател на България Петков в изявление за " Файненшъл таймс " броени часове преди да бъде одобрен за министър-председател.

Новият министър-председател на България даде знак, че София ще приключи възпрепятстването на кандидатурата на Северна Македония за участие в Европейски Съюз, откакто новото му държавно управление проработи през идващите седмици.

Кирил Петков, който беше одобрен за министър председател от Народното събрание на страната в понеделник, откакто партията му получи максимален дял от гласовете на изборите през ноември, направи това заричане, като удостовери уговорката на България към НАТО и Запада, разяснява медията.

" Ще предложим нов развой за Северна Македония, доста бърз, с лимитирана времева рамка, единствено шест месеца ", сподели той.

Обратът идва, откакто предходната година България наложи несъгласие на договарянията за присъединение на съседката си към Европейски Съюз на фона на разногласия за историята и идентичността. Критиците тогава упрекнаха някогашния дясноцентристки водач на България Бойко Борисов, че прибягва до шовинизъм, с цел да отклони вниманието от траялите месеци наред митинги против проведената престъпност и корупцията по негово време. Борисов беше свален на изборите през април, само че неуспехът да се контракти за коалиция докара до нови избори през юли и още веднъж през ноември, когато центристката партия на Петков " Продължаваме промяната " (ПП) завоюва към една четвърт от гласовете.

Миналия понеделник Петков и съдружните му сътрудници - Социалистическата партия, антисистемната партия Има Такъв Народ на " турбофолк " попзвездата Слави Трифонов и демократичната Демократична България приключиха първия план на съдружно съглашение.

Непосредственото предизвикателство пред новото държавно управление ще бъде оправянето с рецесията с ковид в страната. България е измежду страните с най-висока смъртност в света и с най-ниски равнища на имунизация.

" Със сигурност би трябвало да увеличим броя на имунизациите ", сподели Петков, чиято партия водеше предизборната си акция с обещанието да изкорени корупцията и да рационализира страната. " Ще отделим задоволително средства за поощряване на имунизирането. Ще поканя специалисти, ще отидем в лечебните заведения и ще покажем обстановката. Това е колкото здравна, толкоз и икономическа стратегия. Не можем да затворим България още веднъж. "

Бъдещият министър-председател ще бъде изправен и пред комплициран външнополитически баланс в миг, когато Русия играе все по-настъпателна роля в района.

Петков съобщи пред ФТ, че новото държавно управление ще сложи полемиките със Северна Македония на нова основа. " Ще използваме работни групи..., с цел да търсим решения по въпроси като взаимна икономическа активност, инфраструктура, просвета и история ", сподели той.

Северна Македония, която в началото се наричаше Република Македония, произлезе от някогашна Югославия и през 2005 година получи статут на претендент за участие в Европейски Съюз. Кандидатурата ѝ беше замразена в продължение на години от гръцката съпротива против първичното ѝ име, което съгласно Атина въплъщаваше териториални искания към едноименния гръцки район. Въпросът беше решен през 2019 година, когато беше прибавен уточняващият термин " Северна ".

Междувременно връзките сред София и Скопие се утежниха, като доста българи отхвърлят концепцията за обособена македонска еднаквост и език, а разногласията са свързани със събития от времето на Втората международна война.

Сега Петков е изправен пред предизвикателство при формулирането на политиката на своето държавно управление във връзка с Северна Македония. Енигматичният водач на Има Такъв Народ Трифонов е построил имидж, който се корени в сантименталния шовинизъм - в България той стои зад изказванието, че Северна Македония е етнически и културно българска. От неговата партия произлизат министъра на външните работи и министъра на енергетиката на обединението.

Неотдавнашно изследване на " Галъп интернешънъл " сподели, че по-малко от 10% от българите поддържат директния блян на Северна Македония към Европейски Съюз, а над 70% поддържат запазването на българското несъгласие върху договарянията за присъединение на Скопие, до момента в който не бъдат уредени двустранните различия.

Петков съобщи, че Има Такъв Народ е градивен сътрудник в съдружните договаряния и че обсъжданите през последните месеци проблематични области ще останат на масата.

" Например, в македонските учебници България не би трябвало да се назовава фашистка ", сподели той, намеквайки за македонските описания на българските войски, които съгласно интерпретацията на РСМ окупират - а съгласно България освобождават и ръководят - днешна Северна Македония през 40-те години на предишния век.

София също по този начин ще би трябвало да работи деликатно в миг на усилване на напрежението в Черноморския район, където Русия от ден на ден разпростира мускули след анексирането на Крим от Украйна през 2014 година

„ България желае да приключи зависимостта си от съветската сила “, съобщи Петков.

Страната получава съвсем целия си природен газ от Русия. Газопровод, минаващ през Гърция до България, който би могъл да придвижва различен газ, се построява от повече от десетилетие. Петков означи, че София към този момент е подписала контракти за доставки на азерски газ по гръцкия маршрут и даде обещание да приключи българската част от построяването допустимо най-скоро.

Петков съобщи още пред ФТ, че външната му политика ще се концентрира върху предотвратяването на въоръжен спор " на всички места в съседство ", само че че страната остава западно насочена.

Коментарът на политическия му наставник, президента Румен Радев, по време на избирателен спор през ноември, когато той провокира безпокойствие измежду интернационалните си съдружници, като съобщи, че " Крим е... сега съветски ", не е сигнал за смяна в позицията на България, твърди Петков. Президентът просто е желал да обърне внимание на действителността на място, сподели той.

" Ние третираме Крим като част от Украйна, в това няма никакво подозрение ", настоя Петков. " Но желаеме да сме сигурни, че ще бъдат употребявани всички дипломатически средства, с цел да се избегне боен спор. Стремим се към дейна и ангажираща роля на България както в Европейски Съюз, по този начин и в НАТО ", добави той. " Вече не желаеме да бъдем неприятното дете в задната част на класната стая ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР