Ние сме група от общественици, политици, журналисти, олимпийски шампиони и

...
Ние сме група от общественици, политици, журналисти, олимпийски шампиони и
Коментари Харесай

Петър Витанов: Трети март не разделя хората, предложението на правителството го прави

„ Ние сме група от общественици, политици, публицисти, олимпийски първенци и преди всичко историци, които са загрижени и обезпокоени от поръчката на акад. Денков и Борисов да трансформират националния празник. Трети март сплотява както леви, по този начин и десни, както прогресивни, по този начин и либерали или консерватори. Този въпрос може да откри голямо обединяване измежду хората, които не смятат за належащо да трансформират националния си празник “, сподели Петър Витанов.

 

Витанов е на мнение, че става въпрос за опити за историческа замяна с политически цели.

 

„ 24 май е прелестен и всеобщ празник, който се чества в Русия, Северна Македония, в страните, които употребяват кирилицата. Но Трети март е празникът, който въплъщава кулминационната точка на вековните битки на българите за национално избавление, автокефалия на българската черква, за духовно и културно развиване “, сподели още той.

 

„ В този предприемчив комитет има хора, които са индиферентни към политиката, някои поддържат президента Радев, други са го подлагали на критика, само че това не е начало на политически план. Целта е да бъде предпазен националният ни празник. Днес се прави опит за пренаписване на историята, по тази причина и измежду нас има извънредно уважавани историци като проф. Пантев, проф. Баева, проф. Калинова, проф. Митев, тъй че полемиката няма да е единствено политическа, само че и историческа “, разяснява Петър Витанов.

 

По мотив паметника на Съветската войска той сподели, че членовете на ИК имат друго отношение.

 

„ Ако би трябвало да кажа персоналната си позиция, то тя е, че съм възпитаван да строя, а не да разрушавам. Последните, които рушаха бяха в Палмира и Кабул. Разрушаването значи политическо изтощение “, счита Витанов.

 

В качеството си на евродепутат той разяснява и последните събития, свързани с войната в Украйна и провокациите пред Европа броени дни преди речта на Урсула фон дер Лайен за положението на Съюза.

 

„ Когато се заприказва за мир, считам, че тази теза не се стартира задоволително добре в Европа. Ние европейците имаме претенцията, че знаем повече от целия останал свят за него. Година и половина войната като че ли стана всекидневие. Свидетели сме на тотална дехуманизация. За три месеца контранастъпление Украйна съумява да отвоюва 200 квадратни километра, това е територия с размерите на едно землище. Улисани да броим какъв брой бойни машини са изгубени, като че ли забравихме, че има починали хора. Трябва да си зададем въпроса – тази война за територия ли се води или за хората. Защото хората станаха статистика. Само за три месеца са починали десетки хиляди “, разяснява Петър Витанов.

 

Евродепутатът не е оптимист за изхода от войната.

 

„ Военен победител не може да има. Русия не може да загуби до момента в който има неизчерпани запаси, а тя има такива, в това число и нуклеарни. От друга страна, никой няма да допусне Украйна да загуби войната. Това не са мои констатации, а констатациите на тинк-танка „ Ранд корпорейшън “, който поучава Министерството на защитата на Съединени американски щати. Същият, който през 1969 година сподели, че войната във Виетнам няма по какъв начин да бъде извоювана. И по този начин и стана, на цената на още хиляди американски жертви в продължение на идващите три години “, добави Витанов.

 

„ Преди да се направи огромното политическо изпитание за спокойно решение, ще загинат още доста хора. Голямата заплаха за нас като българи е Черно море. Повечето оръжие в него не води след себе си по-голяма сигурност. Ако тази война може да надвиши границите на Украйна и Русия, посоката е единствено Черно море и би трябвало да се погрижим то да не става сцена на военни дейности. На тези въпроси обаче би трябвало да отговори българското държавно управление, което би трябвало да има проект за ответните ограничения “, разяснява още българският евродепутат.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в
Екологичен потенциал:

 


.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР