Ние сме горди от това, което сме направили, и с

...
Ние сме горди от това, което сме направили, и с
Коментари Харесай

Ген. Мутафчийски: Ковид битката не е в миналото


Ние сме горди от това, което сме създали, и с възприятие за изпълнен дълг, даже в най-тежките време, които бяха през последните две години. ВМА потвърди, че е сериозна институция със значение освен във военното опазване на здравето, а и като сериозен дирек в публичното опазване на здравето. Тя е последна институция при редица тежки болести. Това съобщи генерал-майор проф. доктор Венцислав Мутафчийски  Венцислав Мутафчийски Венцислав Методиев Мутафчийски е български доктор, офицер, генерал-майор, професор. Роден е на 20, шеф на Военномедицинската академия, във връзка 131-та годишнина на Академията, в ефира на Българска национална телевизия.

„ Специалността боен доктор има ли искащи – през днешния ден ще бъдат всички 116 курсанти. Първоначално имаше нерешителен интерес към специалността, само че в този момент всички 20 курсанти са декларирали първо предпочитание тази стратегия ”, разгласи той.

„ Трябва да си порядъчен, осъзнато да поемеш всички опасности, които би ти предложила специалността. Младежите надали осъзнават всичко, което им следва, само че те са потвърдили, че са специфични още от началото. Колко младежи съгласно вас биха се заклели пред знамето да служат на родината? Винаги съм разчувствуван, когато приказвам с тях ”, сподели още генералът.

Той показа, че се е възмутил на думите на военния министър Димитър Стоянов, който е сравнил бойните санитари с баняджии.

На въпрос по отношение на изводите от Ковид пандемията, той съобщи, че тази борба не е в предишното: „ Аз бих се спрял повече на изводите – дали си направихме заключения? Ще кажа какви са нашите заключения: изобщо не е в предишното това, че големи загуби в армиите може да се претърпят от инфекциозни болести. Така е било с испанския грип, по този начин е било с коремен тиф и холера. Мислехме, че това е в предишното – не, не е. ”

Той напомни, че ВМА сътвори диагностичен блок, залепен към инфекциозната клиника – пациентът не би трябвало да напуща болничното заведение за рентген, скенер, проучвания.

„ Трябва да сме подготвени за такива провокациите. Предаването на вирус от човек на животно и от животно на човек е потвърдено в историята и има смисъла си в един епидемиологичен развой. С неодобрение прочетох, че има ранглиста за готовността на страните в Европа за справяне с пандемия към сегашния миг и към бъдещето – ние сме на последно място ”, добави още той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР