Ние сме една от петте държави в Европейския съюз, която

...
Ние сме една от петте държави в Европейския съюз, която
Коментари Харесай

Борислав Цаков: Ние сме една от малкото държави, които не предлагат стимули за екоавтомобил

Ние сме една от петте страни в Европейския съюз, която не обезпечава никакви тласъци на хората, които избират екологичен автомобил. Това сподели Борислав Цаков – уредник на " Автомобил на годината “, в предаването " Денят на фокус “ на Радио " Фокус “. 

Единствените тласъци са безвъзмездни паркоместа, като тази привилегия евентуално скоро ще бъде отнета в столицата, добави той.  

Състоянието на автопарка в България той дефинира като " кошмарно “. " Средната възраст на автопарка сега е над 19 години, което звучи ужасяващо за мен. Човек, който кара доста, знае доста добре с един автомобил междинен клас кой завой може да вземе с 60 км/час и със актуален автомобил от същия клас с всички системи за сигурност по какъв начин ще се усеща в същия завой – просто няма база за съпоставяне “, разяснява Борислав Цаков.  

Освен че старите коли не са добре оборудвани, положението им е неприятно, уточни той. " Обикновено те се карат и с по-лоши гуми, спирачни системи, системи за предизвестие – хиляди са факторите, които обуславят множеството произшествия с по-стари коли “, съобщи специалистът.  

Най-често срещаната причина за произшествия съгласно статистиката е несъобразена скорост, само че съгласно Борислав Цаков не всеки път това е истина. " Това е най-лесното нещо за служителите на реда – просто се изписва, недоказуемо е, няма на практика измерения. Няма за какво да гледат дали на пътя има дупка и ти си я заобиколил, да питат очевидци дали някой не те е засякъл, няма смисъл да се търси нещо в техническото положение на автомобила. Просто се написа " несъобразена скорост “ и нещата са решени “, разяснява той.  

Борислав Цаков уточни, че макар измененията в законодателство, налозите на старите коли остават доста по-ниски от тези на новите коли, което е нелогично. " Нормално е, в случай че би трябвало да платите налог 40 лв. на година, да не ви интересува какво става с вашия остарял автомобил, даже и да не мърдате от пред блока си колата си цяла година. Средният годишен пробег на колите в България на физически лица е малко под 1500 км, което е напряко втрещяващо. Един автомобил, който стои на улицата без да се кара, се амортизира тъкмо толкоз, колкото подобен, който се кара непрекъснато “, изясни той.  

Друг феномен по думите му е това, че записаните в страната ни коли са над 4 милиона. " Въпросът е какъв брой от тези коли са в придвижване и в какво положение са. Аз персонално познавам човек, който държи пред блока си три остарели автомобила, единствено с цел да ги реалокира леко, с цел да си пази място за колата, която кара обикновено и когато се върне от работа да има къде да паркира “, даде образец Борислав Цаков.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР