Ние ще насочим усилията си към диалог, откритост и прозрачност

...
Ние ще насочим усилията си към диалог, откритост и прозрачност
Коментари Харесай

Министър Р. Карамфилова :„АМ „Струма” е не само приоритетно важна на национално ниво, но и като международна връзка 

Ние ще насочим напъните си към разговор, неприкритост и бистрота на дейностите си. Вярвам, че само и единствено с общи старания, в случай че успеем да претворим нашите задания с висок темп на работа, ще успеем най-малко с дребни крачки да реализираме прогрес.

Това съобщи Росица Карамфилова, длъжностен министър на околната среда и водите, по време на конференция пред публицисти. Тя показа екипа си, както и целите в активността на министерството в мандата на служебното държавно управление.

Карамфилова очерта три съществени целта, които ще бъдат част от активността на Министерство на околната среда и водите.

Като първи главен приоритет бяха посочени наказателни процедури. „ Стартиране на незабавни ограничения по наказателните процедури. Към сегашния миг има 16 наказателни процедури, 5 от тях са в начален стадий, 6 от тях за на финален стадий от наказателна процедура, в правосъдна фаза има 2 наказателни процедури, а 3 от процедурите са открити в съда”, сподели Карамфилова.

Карамфилова описа за три съответни наказателни процедури, по които ще се работи в министерството.,предава БГНЕС

Първата наказателна процедура, по която ще се работи е обвързвана с депа в 8 общини. „ До 30 септември остават 45 дни, задачата е съвсем невъзможна, само че мисля, че с общи старания можем да придвижим нещата напред. Проведохме среща със 7 общини и кметовете са наясно, че ще би трябвало да стартират работа по рекултивиране на депата. Силите и уговорките, които би трябвало да се изпълнят са извънредно огромни. Заради самото закъснение наказания ще има, ограниченията са наложени към понижаване на цената на санкциите”, сподели Карамфилова.

Втора наказателна процедура е обвързвана с неспазването на нормите за фини прахови частици. През 2021 година Европейска комисия образува дело против България и желае да бъдат наложени финансови наказания. „ На 21 септември тази година България би трябвало да се яви в т. н “устно състезание”, с цел да потвърди страната ни дали подхванатите ограничения дават резултат. Работата на министерството е ориентирана към тези устни надпревари, които ще са в съда”, сподели Карамфилова.

Следващата наказателна процедура е обвързвана със стойностите за серен диоксид. Карамфилова съобщи, България е единствената страна в целия Европейски съюз, която не може да реализира нормата за серен диоксид. Тя добави, че в случай че не се реализира избраното количество разрешено вещество, ще бъде наложена финансова промяна.

Карамфилова изясни, че те нямат предпочитание да затварят обекти и би трябвало да се съблюдават разпоредбите, с цел да не бъдат налагани наказания.

„ Ние като министерство нямаме предпочитание да затваряме, каквото и който и да било. Разрешителното дефинира по какъв начин едно дружество би трябвало да съблюдава екологичните условия, които са постановени”, сподели Карамфилова. Тя съобщи, че в случай че не се съблюдават разпоредбите ще бъдат налагани наказания.

Вторият главен приоритет на министерството ще са дейностите по стратегически планове.

„ Автомагистрала „ Струма” – сага, която се върти от 25 години. Тя е освен предпочитано значима на национално равнище, само че и като интернационална връзка”, сподели тя. Карамфилова уточни, че тяхната цел е да се начертае явен и съответен проект за деяние за ходовете подхванати от възложителите. “В този подтекст са и упованията на Европейска комисия за показване на график и съответни стъпки”, сподели тя.

Третият главен приоритет, по които ще работи Министерство на околната среда и водите е оперативна стратегия “Околна среда и “План за резистентност и развитие”. Тя уточни, че ще има провокации и при двата плана, само че ще се работи интензивно и съществено.

Карамфилова показа и заместник-министрите на служебния кабинет. Това са Ренета Колева, Петър Димитров и Поля Пенчева. Тя уточни, че екипът е експертен, те имат дълъг опит и стаж и ще оказват помощ за осъществяване на главните цели на министерството.

Петър Димитров съобщи, че той ще дава отговор за ръководството на водите. Ренета Колева изясни, че ще дава отговор за дирекция на отпадъците и запазване на почвите, дирекции за запазване на въздуха, запазване на националните паркове. Поля Пенчева сподели, че ще дава отговор за подпомагането на министъра в неговата работа.

Следващата седмица към екипа ще се причисли и още един зам. -министър.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР