“Ние ще бъдем част от нов социален проект, за който

...
“Ние ще бъдем част от нов социален проект, за който
Коментари Харесай

Янев на крака при Мая за нов проект?

“Ние ще бъдем част от нов обществен план , за който има очакване и потребност, той ще бъде по-широк, ще включи разнообразни обединения и хора с биографии”, загатна преди дни пред Евроком водачът на Изправисе.БГ Мая Манолова. “Вакуумът, който се отвори от партията на Корнелия Нинова (б.р. БСП), би трябвало да бъде напълнен от групировка, която се грижи за хората”, разгласи някогашният омбудсман.

Във вторник стана ясно, че тя организира среща с някогашния министър председател и министър на защитата Стефан Янев , който персонално отиде при нея, съобщи БГНЕС. Разговорът им се състоя в един от офисите на Манолова в центъра на столицата, прецизираха от организацията без да посочат детайлности.

Часове по-рано от ефира на bTV той също загатна за появяването на нов политически план и разгласи готовността си да поеме “лидерството”. На въпрос дали ще сътвори партия, Янев отговори уклончиво, че “хората ще решат” и е “много рано да се каже”. В същото време той акцентира, че „ България няма потребност от вождизъм”.



„ Нов обществен план не значи нов идеологически ляв или десен план. Бедността в България от дълго време не е идеология , нито е дясна или лява”, разгласи още преди месец Манолова.

Напомяме, че Янев бе назначен като длъжностен министър председател на два пъти от президента Румен Радев, а до предходната седмица бе министър в кабинета на Кирил Петков, който изиска неговата оставка, след скандал около обстановката в Украйна и определенията, с които боравеше. Сега обаче той загатна, че спорът му не бил с премиера, а с Нинова.

“Не, не се усещам като грешката на кабинета Петков. Премиерът направи неточност – той не може да ме уволни. Аз бях освободен от Народно събрание. Нека поработи по речника си. Нека да поработи по речника си. Не е съществено за една дума да искаш оставка на министър. Не злоупотребявам с напън от посолства. Най-голямото ми разминаване беше с позицията на Нинова”, сподели той пред bTV.

"Имали сме доста диалози в Министерски съвет, в това число и за подготовката на българската позиция, която опазих на срещата в НАТО. Да речем, че сътрудниците ми не са разбрали какво съм обяснявал. Визията ми беше, че България разчита на развиване на батальонна група въз основата на български войски. Самото решение на мс по този начин е записано - при опция и потребност да бъде допълнена. Нинова сподели, че съм упорствал за нещо друго. Не съм мислил, че имам несъгласия с нея, само че го разбрах от една медийна изява ", разяснява Янев.

Идеята си за цитирането на Владимир Путин за дейностите на Русия в Украйна, които в действителност де юре не са разгласявали война, когато някогашният към този момент боен министър дефинира нашествието като "военна интервенция ", той изясни по този начин: Искал да намекне на "родните военнолюбци ", че съветският водач оставя отворена вратата за дипломацията.

“Петков не е наясно по какъв начин работи Министерски съвет и каква е неговата роля като министър председател. Министър-председателят е пръв сред равни, всички министри са равни - той просто ръководи този Министерски съвет. Напоследък, неразбирайки тази своя роля, той стартира да приказва по какъв начин Министерски съвет би трябвало да има обединен глас, по какъв начин всички трябвало да слушат него, по какъв начин той можел да поема задължения, а другите не могат, което е недоумение на материята “, съобщи ексминистърът.



„ Нека да му дадем още малко време, с цел да забележим дали ще се научи “, сподели Янев и акцентира, че „ за жалост, събитията са такива, че нямаме доста време за проба – неточност “. Според него оттук насетне българските жители би трябвало да преценят кое е вярно и кое не.

"Надеждите, които възлагахме на това държавно управление бяха големи. Продължаваме да чакаме, че обещанията за закриването на спецсъдилищата и обществената поддръжка ще се реализират. Това е неуспех на обществения вектор на партията на Нинова ", сложи своя ултиматум и Манолова в изявлението си пред Евроком.

Егор Глазунов

Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР