Ние щателно изучаваме състава на кремовете, шампоаните и душ-геловете, защото

...
Ние щателно изучаваме състава на кремовете, шампоаните и душ-геловете, защото
Коментари Харесай

Декоративната козметика – може ли да бъде натурална?

Ние подробно учим състава на кремовете, шампоаните и душ-геловете, тъй като се стремим да дадем на кожата си най-хубавото и оптимално да се предпазим от химия. Но на декоративната козметика рядко обръщаме внимание, още повече за мнозина от нас формулата на тези разкрасяващи артикули си остава мистерия, защото рядко се изписват на опаковката.

Установено е, че най-вече рискови субстанции ни дебнат точно от декоративната козметика и боите за коса. Не бива обаче да се помиряваме, с това, че съмнителните съставки са нужното зло, което ни разрешава да изглеждаме по- привлекателни. Всички те имат своя натурален аналог – естествени пигменти, восъци и масла, които се употребяват от хилядолетия в Близкия, Дредния и Далечния Изток. Все отново гримът е съществувал доста преди разцвета на битовата химия и ползата към тези натурални формули през днешния ден става все по-голям.

Естествени пигменти
Цветовата гама на всеобщата декоративна козметика е необятна. Това многообразие е допустимо с помощта на синтетичните оцветяващи субстанции, които разрешават да се основават оттенъци и нюанси по поръчка. Но доста от тези свежи цветове провокират алергична реакция или запушват порите. Тяхна опция са естествените пигменти на минерална основа – най-често цинков окис, титаниев диоксид, желязо и разнообразни слюди, стрити до фина пудра. Тези оцветители в декоративната козметика основават меки, наситени тонове, които са извънредно подобаващи за реализиране на здрав, натурален тип на лицето. За разлика от органичните молекули, те са инертни и поради това не провокират алергии и не запушват порите. Козметиката на минерална основа е подобаваща даже за кожа с разнообразни проблеми – акне, сензитивност и неспокойствие.

За производството на червилата, ружовете и сенките се използат и растителни пигменти, да вземем за пример от кора на нар и цвят мак.

Пудра, декор дьо загар и сенки
Освен пигменти, декор дьо тена съдържа и кремообразна основа. За да се назова продуктът естествен, маслата, емулгаторите, ароматизаторите и консервантите в него, също би трябвало да бъдат с натурален генезис. Колкото до пудрите и прахообразните сенки, обърнете внимание да не съдържат талк, мика, силика и алуминий, които са токсични при поемане. В актуалните натурални артикули тези матиращи съставки са сменени с каолин и копринена пудра.

Каял, контурни моливи и серпантина
В основата на тези козметични артикули е комбинацията восъци, а от време на време и масла, които придават нужната мекота. Важно е тези съставки да са естествени – пъстър или пчелен восък, жожоба, кокосово, какаово масло или карите. Обикновено са обогатени с дестилат от лайка (бисабол) или очанка, които имат успокояващо деяние. Такава композиция има положителни подхранващи свойства и не се нуждае от изкуствени консерванти.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР