„Ние се намираме в един съвсем нов етап от развитие

...
„Ние се намираме в един съвсем нов етап от развитие
Коментари Харесай

Плевнелиев за Русия: Просто каним вълка в кошарата

„ Ние се намираме в един напълно нов стадий от развиване – доста по-опасен, доста по-непредсказуем. Плуваме в непознати води. Трябва да си даваме сметка, какъв брой е тежка обстановката. Аз назовавам това не „ Студена война”, а „ Студен мир”, съобщи в студиото на „ Събуди се” по NOVA Росен Плевнелиев, българският президент в интервала от 2012 до 2017 година

Борисов отзова за съвещания посланика ни в Русия

Руският дипломат в София: Българската реакция е разбираема и вярна

Борисов: Очаквам ескалация на напрежението

Той определели като „ безусловно безконтролно и скандално” това, че вицепрезидентът Илияна Йотова е целунала ръката на съветския патриарх Кирил, при идването му в България.

Според Плевнелиев Българска социалистическа партия наподобява като „ една антиевропейска партия” и се изявява като „ коленичеща пред съветските интереси”.

„ Виждаме по какъв начин Русия трайно нарушава разпоредбите на интернационалния правов ред. Не Скрипал, то не беше Литвиненко, то не беше президента на Украйна Юшченко – мой добър приятел”, разяснява Плевнелиев. „ Аз се обръщам към българския политически хайлайф да си спомни, че Русия извърши хакерска атака против България в ден на локални избори и референдум през 2015 г.”.

„ Това, което се случва сега с изгонването на съветски разузнавачи, забележете, не дипломати, искаше ми се българската страна да го направи”, съобщи Плевнелиев.

„ Нищо не е доказано” е съветската теза”, уточни той. Според него изгонването на съветски дипломати „ е сигнал на обединената демократична общественост към съветското управление: „ стига към този момент, спрете се”. Не един, а десетки бяха отровени на непозната територия. Няколко пъти беше нарушено интернационалното право. Основните на мира в Европа бяха разрушени не от различен, а от президента Путин”.

По думите на Плевнелиев дебатът за Русия в българския парламент и общество не се състои.

„ С тази типична българска линия, да не се караме с никого, да не проявим темперамент, ние просто каним вълка в кошарата”, предизвести Плевнелиев.

„ На мен ми се ще България да излезе с безапелационна и ясна позиция, да покаже своята принадлежност”, сподели Плевнелиев. „ Да работи мощно и отдадено за европейското единение, знаейки, че през днешния ден Русия противостои на Европейския съюз и се пробва по всевъзможен метод да го отслаби. Преизбирането на президента на Русия Владимир Путин ще има дълготрайно още по-тежки последици за нас и тази част на Европа, тъй като Путин откровено има вяра в политиките от XIX век”.

„ Трябва да си даваме сметка, че българският шовинизъм през днешния ден е проруски”, акцентира Плевенелиев и добави, че за разлика от това българският национализъм е проевропейски.

Той резервира безмълвие във връзка идната му женитба с Деси Банова. Двамата живеят дружно, само че избират да стоят встрани от камерите и пазят персоналния си живот надалеч от любопитните погледи.

„ Ние сме едно обикновено семейство – живеем дружно, планираме дружно и търсим щастието”, сподели още Росен Плевнелиев.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още любопитно наличие последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР