Ние събираме доказателства, прокуратурата трябва също да си свърши работата

...
Ние събираме доказателства, прокуратурата трябва също да си свърши работата
Коментари Харесай

Иван Демерджиев: При нагласени обществени поръчки се дават до 40% подкуп от цената

Ние събираме доказателства, прокуратурата би трябвало също да си свърши работата и при събрани нужните доказателства, ще се стигне до неоправдателни присъди. Това сподели пред bTV вътрешният министър Демедгжиев.Няма значение от коя партия са разследваните, преглеждаме всички обстоятелства и не се интересуваме от тяхното състояние, значимото за нас е тези хора да са имали въздействие върху икономическото ни развиване и да са го употребявали за корупционни практики.

" Най-голям проблем се вижда при възлагането на публични поръчки. Предварителните условия за една поръчка се пишат по този начин, че избрана компания да завоюва поръчката ", уточни технологията на корупцията Иван Демерджиев.

Според него най-интересни са сдружения, които вземат участие единствено в търгове за публични поръчки, печелят ги и нямат никакъв различен на практика опит.

" При такива случаи нито цената е най-хубавата, нито осъществяването дава отговор на условията. Има доста данни,че такива компании заплащат подкупи, с цел да завоюват. Дават се до 40 единици от цената за рушвет, освен това състояние няма по какъв начин качествено да се извърши предоставената работа. При пътищата да вземем за пример средствата са големи, приказваме за милиарди лв. " уточни министърът.

Парите, изнасяни в чували от задатъците за строителството на Автомагистрала Хемус се наблюдават, следствието към момента тече и няма повдигнати обвинявания от прокуратурата. Но вче е ясно, че са купувани терени, скъпи движимости и част от сумите са изнесени в ОАЕ.

Според него, паричните потоци потеглят от сдружението " Автомагистрали ", отиват в известни на проверяващите органи компании и когато шефовете на тези компании бъдат привлечени под отговорност, те евентуално ще кажат на кого са давали пари, с цел да получат сумите.

" Сега, след закриване на спецпрокуратурата няма да има смачкани каузи. Това е труд на доста служители на реда, следователи и не можем да допуснем този труд да отиде напразно ", сподели още Демерджиев.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР