Ние нямаме споделена история. Имаме обща история. Гоце Делчев е

...
Коментари Харесай

Зоран Заев: Ние имаме обща история. България не е фашизъм, България е наш приятел |

Ние нямаме споделена история. Имаме обща история. Гоце Делчев е бунтовник и за българите, и за македонците, който се е борил за свободата на Македония и Одринско. Наследихме време, което не беше в интерес на другарството сред нас. Югославия ни разделяше. Ако не признаем слабостите на историята, не можем да градим бъдещето. Това споделя министър председателят на Северна Македония Зоран Заев в изявление за БГНЕС.

Заявяваме, че нямаме териториални или малцинствени искания, че името Северна Македония се отнася за Република Северна Македония , по тази причина направихме предложение българските самолети да охраняват македонското небе. Затова обявихме пътна карта, с цел да поемем ние за себе си задължения, които ще имат юридически резултат и ще бъдат от изгода за жителите и на Македония, и на България ”, споделя още Заев. Той “изпраща ” обръщение с изявлението “не единствено до премиера Борисов, само че и до президента Радев, до нашата сестринска партия Българска социалистическа партия да построяваме мостове на другарство, да намерим метода ”.

“Трябва да създадем позитивна атмосфера за младежите, с цел да употребяват това минало като трамплин за по-добро бъдеще през интервала, който следва. България не е фашизъм, България е наш другар ”. Заяв декларира още, че новите генерации не знаят цялата тази реалност, а тя би трябвало да ни сплотява. ”И в Северна Македония, и в България това въздейства на хората по един доста неправилен метод. Ако някой си разрешава да очерня България с ПР-публикации по света ще понесе отговорност. Това няма да го разреша. Държавата не взе участие в това ”, зарича се той.

В изявлението Заев споделя още, че осъществяването на Договора за добросъседство с България ще бъде закон и напомня, че районен съд Македония удостовери доверието си към България да пази небето ни. “Имаше огромен напън от Турция и Италия. Но ние казахме: Извинете, първият ни комшия е България, по тази причина Гърция и България ще бъдат двете страни, които ще пазят небето ни. Аз като началник на държавното управление поемам уговорката в името на целия македонски народ използването на Договора да бъде за образец. На първо място, тъй като по този начин ще послужвам най-добре на своя народ, само че, несъмнено, и на другарска България. Лично аз удостоверявам нашата позиция за цялостно опълчване на говора на омразата, който би трябвало да бъде преустановен неотложно ”, заявява Зоран Заев. Той даде обещание, че деятелят от ВМРО-ДПМНЕ, който възпламени българското знаме, ще понесе отговорност.

В един отговорите си Заев споделя: “Знаете, че съм от Струмица. Петричани и струмичани приказват един език – толкоз сме близки. Това е македонски или български език? ”. Няколко медии от прилежащата ни страна са извадили тази фраза, като заглавие, което към този момент провокира бурни отрицателни реакции на македонци в обществените мрежи. Въпросът който Заев дава отговор е, по кое време да вземем за пример македонецът ще разбере кой е прокурорът Лазар, който през 1945-48 година, осъдил на гибел доста македонци. Премиерът дава отговор, че не познава добре тази част от историята и че желае да открием нещата, които ни свързват. “Защото е обвързване на всички жители, а най-вече на нас политиците, да сближим нашите нации, тъй като дълги години ги държаха надалеч един от различен. Различни управляващи, най-вече по времето на някогашна Югославия, преди някогашна Югославия… Но ние би трябвало да бъдем дружно, тъй като сме първи съседи. И това съдействие би трябвало да го построяваме в конюнктура, в която хората са другари, подават си ръка. ”, споделя Заев. Той няколко пъти показва убеденост, че противоречивите моменти в общата история ще бъдат продолени се съгласява с интервюиращият го, че няма да има проблем да се каже Гоце Делчев по какъв начин се е чувствал.

“Ние за исторически персони от Средновековието от цар Самуил обратно – от Кирил и Методий, от Климент и Наум определихме взаимно честване, имаме протоколи. Вярвам, че двете страни към този момент сме подготвени да ги обявим, тъй като би трябвало да ги впишем в учебниците. Защото новите генерации не знаят цялата тази реалност, тя би трябвало да ни сплотява. И в Северна Македония, и в България това въздейства на хората по доста неправилен метод. Трябва да променим това. Ние към този момент имаме заменени повече от 20 табели в страната, където беше записано „ български фашистки окупатор “, декларира Заев.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР