Ние не плачем за пари, плачем за оцеляване. Това заяви

...
Ние не плачем за пари, плачем за оцеляване. Това заяви
Коментари Харесай

Пловдивски земеделци: Доведени сме до просешка тояга, не плачем за пари, а за оцеляване

Ние не плачем за пари, плачем за оцеляване. Това съобщи по време на митинга на пловдивските аграрни производители зам.-председателят на Добруджански овощарски съюз Димитричка Търпанова. По нейни думи не са платени помощите, гласувани на производители за пропадналите площи, които бяха обещани още през предходната година.

Тя изрази недоволството си от ръководството на бранша, до момента в който стотици други блокираха пътя Карлово-Пловдив с искане помощите сред секторите на растениевъди и животновъди да бъдат разпределени по равно.

„ Миналата година дадоха де минимис на животновъдите и бюджетът по Коронавирус мярката беше разпределен 50 на 50 при същите условия. Тази година отново целият бюджет по де минимис се раздаде на животновъдите, а на нас от бранша за зеленчукопроизводители ни се сложи изискване, че ще бъде на база обвъзрано подкрепяне 60/40. При състояние, че ще прибавят още два бранша към нас. Това отношение към нашия бранш ни наскърбява “, разяснява Тъпанова.



Браншовиците са доста обезпокоени дали ще оправят със загубите, които рецесията е нанесла, а скокът в цените ги кара да се опасяват, че ще изгубят поминъка си напълно, добави тя.

„ Подпомагането в Гърция и Турция е в пъти по-високо от това, което нашите производители получават. Съгласете се, че ние продаваме на един общ пазар, не можем да се конкурираме с тях. От Гърция влиза продукция, която е на цени под нашата себестойност. Как да се конкурираме с тях? “, безапелационна бе зам.-председателката на Добруджански овощарски съюз.

Тя добави, че помощта, която дребните стопанства в южната ни съседка получават, се развява на 1000 евро. „ А нашите дребни стопани с по 20 декара, на които се поставя 40-50 лв. на дка. Ще оцелеят ли? Няма да могат да оцелеят “, попита Тъпанова.

По нейни думи няма обвързано подкрепяне, като цялостната политика и отношение на държавното управление към бранш „ Плодове и зеленчуци “ би трябвало да се промени.

„ Имам една от най-големите градини с круши в България. В момента съм докаран до просешка сопа. Изключително съм неудовлетворен от ръководството, просто желаеме да сме сложени под естествени условия, както нашите европейски сътрудници. Искаме директните помощи, обвързаното подкрепяне и Covid мярката да бъдат съобразени с нас “, съобщи пред TrafficNews един от производителите, блокирали придвижването.

Протестиращите се заканиха, че в случай че Министерство на здравеопазването не чуе настояванията им и не се съобрази с тях, те остават в подготвеност за блокиране даже на Автомагистрала „ Тракия “.



Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР