„Ние не останахме толкова изненадани от избора на премиер на

...
„Ние не останахме толкова изненадани от избора на премиер на
Коментари Харесай

БСП се бори за смяна на модела, при който всичко в България зависи от един човек

„ Ние не останахме толкоз сюрпризирани от избора на министър председател на Има Такъв Народ, защото от Българска социалистическа партия не сме поставяли кадрови въпрос - нито за лица, нито за министри, нито за министър-председател. На експертната среща, на която присъствах и от която имам усещания от господин Николов, го видях като отзивчив и диалогичен човек, с положителни хрумвания. " Това съобщи заместник-председателят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България " Христо Проданов в „ Неделя 150 " по БНР. Той уточни, че Българска социалистическа партия има съвпадане по четири от петте целта, посочени от Пламен Николов, като се изключи мажоритарния избор.

„ Въпросът с мажоритарния избор би трябвало да бъде доста деликатно премислен, да бъдат разисквани всичките му страни и заплахите, които може да породи.

Многократно сме заявявали, че Българска социалистическа партия не поддържа мажоритарния избор и сме изтъквали аргументите за това. Една от тях е, че може да разреши на доста олигарси без политическо минало да влязат в Народното събрание, единствено с цел да си прокарват личните стопански ползи. А точно от това хората се възмущават, това ги отблъсква от политиката и не трябва да го допуснем ", разяснява Проданов.

„ В свое изявление Пламен Николов сподели нещо притеснително за контракта с Република Северна Македония. Затова желаеме среща сред него и нашата парламентарна група, да уточним този и други въпроси, с цел да можем в действителност да следваме това, което сме си дали обещание ", уточни още социалистът.
Проданов посочи, че Българска социалистическа партия се бори за промяна на модела, при който всичко в България зависи от един човек, и за връщане към парламентарната форма на ръководство, при която Народното събрание упражнява надзор върху изпълнителната власт.

„ Затова аз не съм склонен, че министър-председателят би трябвало да е самостоятелен. Напротив, той би трябвало да е подвластен от тези, които са го избрали в Народното събрание и от тези, които го поддържат политически ", аргументира се Проданов. Според него целите на държавното управление би трябвало да са написани под някаква форма и да се следват абсолютно. Той акцентира, че с цел да е отговорно и намерено ръководството, би трябвало да има подобен документ.

На въпрос по кое време би трябвало да бъдат оповестени министрите, Христо Проданов отговори, че управлението на Има Такъв Народ е осведомено с процедурата в Българска социалистическа партия по утвърждение на държавното управление, а точно, че Националният съвет на партията би трябвало да бъде осведомен със състава на кабинета преди да вземе окончателното решение.
„ Необходимо е, в случай че Има Такъв Народ желаят нашата поддръжка, да се съобразят с това ", добави Проданов.
„ Важното е да има един прям диалог и да няма задкулисие по метода, по който се избира държавното управление. Българска социалистическа партия ще се държи отговорно и по този въпрос.

Дали Борисов ще разпореди на своите депутати да излязат от зала или не, нас не ни интересува. Ние сме с открити лица и по този начин ще продължим до края ", сподели още националният представител от левицата.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР