Ние не може да сме само лекари, ние сме и

...
Ние не може да сме само лекари, ние сме и
Коментари Харесай

Ние не може да сме само лекари, ние сме и хора

" Ние не може да сме единствено лекари, ние сме и хора “. Така студентът по медицина от МУ Пловдив Дейвид Брандт приключва описа си за едно от дежурствата му в ковид-отделението на УМБАЛ " Каспела ". В него се е наложило да оказва помощ и в ОАИЛ, където е имало смъртен случай. 

„ Това са доста неприятни неща, то човек не може да свикне с тази панорама. Много е прочувствено “ - изяснява шестокурсникът. А имунизацията против човешката болежка, по думите му, е диалогът сред сътрудниците. 

" В момента 13-14 студенти по медицина работят като доброволци в същото ковид-отделение, само че има доста и в другите академични лечебни заведения ", описа Дейвид. Самият той не е свалял престилката на стажант-лекар в поддръжка на медиците, които лекуват хора с ковид, от предишния септември. 

„ От тогава няма огромна разлика. Пациентите са си пациенти. Трябва повече внимание да им се обърне, тъй като хората се опасяват “ – изясни младежът, който идва в Пловдив от Германия, поради образованието по медицина.

Българският му е отличен, с помощта на майка му, която е българка. Разказва, че още при започване на студентството си е желал да стажува, само че не си е представял, че ще е по-рано и в по-опасно от нормалните отделения. По думите му, тук васкинираните се разграничават от неимунизираните още по признаците. 

„ В момента са 30 индивида, преди 2 дни изписахме 10, само че след това още веднъж има нови “, изяснява Дейвид. В промените си той минава с докторите на визитация, ревизира сатурацията на пациентите, беседва с тях, като обръща повече внимание на нуждаещите се от кислородотерапия, ревизира кръвните индикатори. Помага както на сестрите със сестрински операции, по този начин и на санитарките, когато се наложи: 

„ Работата е ужасно доста, съвсем не можем да смогваме от време на време. Когато отделението е цялостно, се е случвало да имам мазоли след промяна, тъй като съвсем нон стоп съм на крайник “ - споделя. Категоричен е, че хората би трябвало да се имунизират. Самият той е с бустерна зона. Надява се, че с нарастване на имунизираните, рецесията с ковид ще отмине. 

А бъдещето си вижда като кардиолог. За него, споделя, че работата в коронавирус отделението му е помогнала доста. Уроците, които е научил като човек пък, са, че би трябвало да се държи възпитано с пациентите. 

" Като завърша, ще се върна в Германия при фамилията си.  Щастлив съм, че съм учил в пловдивския Медицински университет, той е извънредно добър " - приключва Дейвид Брандт, към този момент още стажант-лекар и доброволец в коронавирус поделение, а след няколко месеца и лекар.

Цялото изявление с него може да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР