Ние не бягаме от отворените въпроси, но не можем да

...
Ние не бягаме от отворените въпроси, но не можем да
Коментари Харесай

Вицепремиерът на РСМ Маричич: Не бягаме от отворените въпроси със София, но не можем да градим отношенията само върху тях

Ние не бягаме от отворените въпроси, само че не можем да позволим връзките сред Северна Македония и България да се основават единствено на тези въпроси. Това съобщи вицепремиерът по европейските въпроси Боян Маричич в коридорите на конференцията БГМК30 "Гражданският принос в построяването на доверие, общественост и съюзничество ", помолен да разяснява изявлениято на българския президент Румен Радев, че е добре да се образуват работни групи и меморандуми за инфраструктурата и стопанската система, само че в същото време "първо би трябвало да се решат тези сложни политически основни въпроси ". Маричич посочи, че не е добре да се залагат времеви периоди към настояването за включването на българското малцинство в конституцията, оповестява Българска телеграфна агенция.
Снимка: Българска телеграфна агенция
 
Смятаме, че има капацитет в доста други области, прочее по тази причина са образувани и тези работни групи, в които може посредством съответни форми на съдействие да се покажат резултати, да се приближат жителите, да се смени атмосферата, с цел да можем да решаваме всички отворени въпроси, включвайки и тези, само че никога не сме избягвали отворените въпроси, посочи вицепремиерът Маричич.
Той акцентира, че двете страни не могат да осъществят задачите за засилено съдействие, разтапяне на леда и реализиране на триумф, в случай че не създадат съответни стъпки и не покажат съответна благосклонност.
Той акцентира, че "като държавни управления и като страни сме длъжни да отглеждаме и възпитаваме младежите в един европейски дух и с европейски правила ", тъй като, както сподели, "само по този начин може да имаме стабилно положителни връзки, положителни връзки за дълъг период и решение на проблемите в европейски дух ".
Убеден съм, че от двете страни на границата и при нас в Северна Македония, и в България болшинството от хората са с благосклонност. Време е в този интервал тези хора с благосклонност, които съм уверен, че са болшинство, да проработят дружно като съдружници, с цел да реализираме резултати, да върнем връзките на равнището, което заслужават и да стартираме договарянията с Европейски Съюз колкото е допустимо по-скоро, сподели той.
Маричич посочи, че не е добре да се залагат времеви периоди към настояването за включването на българското малцинство в конституцията. Определянето и общественото изложение на каквито и да било периоди до момента въобще не ни оказа помощ в диалозите. Ние към момента сме във фаза, в която изнасяме позициите и от едната, и от другата страна, в която търсим способи по какъв начин да решим отворените въпроси, по които имаме разнообразни позиции, и да ги прибавим в един проект, който ще ни докара до възстановяване на връзките и премахване на пречките за начало на договарянията. 
Ние, нашето държавно управление, неведнъж заявявахме обществено, че заради нашата идея за конституцията, одобрена още през 2001 г. с Охридския рамков контракт, нямаме проблем да впишем в нашата конституция и други общности, които до момента не са включени като хърватската общественост, черногорската и българската общественост. Така че съществува ясна политическа воля за това. Нашето мнение е, че това би трябвало да се направи преди нашето влизане в Европейски Съюз. Остава в идващия интервал в диалог и отворен разговор с България да намерим и метод, само че и времеви период, който е бъде най-подходящ за това, сподели той. 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР