Ние, като правителство и като министерство, спряхме сделката по прехвърляне

...
Ние, като правителство и като министерство, спряхме сделката по прехвърляне
Коментари Харесай

Нинова опроверга главния секретар на Радев

Ние, като държавно управление и като министерство, спряхме договорката по прекачване на български оръжия от Афганистан към Украйна. Благодарение на нас тя не видя бял свят. Освен това, уволнихме шефа и Съвета на шефовете на ВМЗ-Сопот, които пробваха да прокарат тази договорка.

Това съобщи министърът на стопанската система в оставка Корнелия Нинова на ексклузивен брифинг във вторник.

Така тя отговори на обвинявания, отправени преди дни от Главния секретар на президента Румен Радев – Димитър Стоянов. В събота той разгласява във Фейсбук профила си част от документ, в който написа, че оръжейна пратка трансформира крайната си дестинация от Афганистан към Украйна.

Нинова даде на медиите цялостния документ и съобщи, че извадката, показана от Стоянов, „ манипулира публичното мнение ”.

Сега запитвам господин президента: по какъв начин ще почисти това леке, което беше лепнато върху президентската институция от основния му секретар Димитър Стоянов? И това беше съзнателно направено. Стоянов сигурно има цялостния документ. И все пак, злепоставя и уличава президента и служебния му кабинет в търговия с оръжие с Украйна, разяснява Нинова.

Тя показа и детайлности за въпросната договорка.

Тези четири реда, публикувани от Стоянов, са част от документ, с който ние се снабдихме. От него излиза наяве, че става дума за докладна бележка от към този момент някогашния шеф на ВМЗ-Сопот до Съвета на шефовете за доставка от 2021 година по договорка, подписана от служебния кабинет на Стефан Янев. Желанието на шефа на ВМЗ е пратката да се трансферира за 2022 година и от Афганистан за Украйна, сподели министърът в оставка.

И добави, че след това Бордът на шефовете на ВМЗ-Сопот утвърждава въпросната докладна и подава документи в Междуведомствената комисия за оръжията.

Междувременно аз заемам министерския пост. Тогава комисията отхвърля да преглежда тази договорка и сменяме шефа на ВМЗ. Бившият е назначен от ГЕРБ през 2015 година Янев пък назначава шефа на Съвета на шефовете в края на служебния кабинет, разясни Нинова.

Тя акцентира, че не води война с „ Дондуков ” 2, а „ борба за истината и прекъсването на подправените вести ”.

Преди време президентът ме прикани да обясня на левите хора в България по какъв начин по този начин доставяме Украйна с оръжия. И аз дълго мълчах, с цел да не се основават нови кавги. Но може да се премълчава и да се понася удар, когато лъжата идва от хора, които не знаят защо приказват. Не може да се мълчи, когато една неистина се институционализира, безапелационна бе министърът в оставка.

Източник: Нова телевизия
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР