Ние, като Алианс, следва да продължим да усилваме своя възпиращ

...
Ние, като Алианс, следва да продължим да усилваме своя възпиращ
Коментари Харесай

Стоянов: България подготвя въоръжените ни сили с новите изисквания на НАТО

„ Ние, като Алианс, следва да продължим да усилваме своя възпиращ и защитителен капацитет в отговор на сегашните и бъдещи закани, а не да оставаме обвързани с концепциите от предишното “, съобщи министър Димитър Стоянов на постоянната среща на министрите на защитата на страните-членки на НАТО.

България работи интензивно по подготовката на въоръжените ни сили в сходство с условията на новия модел на силите на Алианса, уточни още министър Стоянов. Той сложи акцент върху нуждата от добиване на поучения от войната в Украйна и трансформиране и приготовление на Алианса за цифровата епоха.

Срещата на министрите на защитата стартира с неофициално работно съвещание с присъединяване на висшия представител на Европейски Съюз по външни работи и политика за сигурност Жозеп Борел и министрите на защитата на Финландия, Швеция и Украйна. То беше отдадено на войната в Украйна и дълготрайната политическа и практическа поддръжка за страната. Министрите на защитата показаха взаимност и увереност да продължат да оказват поддръжка на Украйна колкото е належащо. Дискусията обхвана и координирането на дейностите на НАТО и Европейския съюз (ЕС) за оказване на политическа и практическа поддръжка на страната.

Министър Стоянов подчертава върху значимостта на всеобхватния пакет за подкрепяне на Украйна като главен механизъм на Алианса за оказване на всестранна отбранителна поддръжка. Той засвидетелства солидарността на България към Украйна и акцентира, че координацията и съдействието с Европейски Съюз във връзка с предоставяната помощ на Украйна насочва мощно обръщение за единството и решителността за опазване на интернационалния ред, учреден на правила.

Във фокуса на полемиките в работна сесия с присъединяване на министрите на защитата на Финландия и Швеция бяха въпросите, свързани с възпирането и защитата като част от подготовката за срещата на върха във Вилнюс. Съюзниците разгледаха справедливото систематизиране на тежестите и отговорностите и разискаха бъдещия Ангажимент за вложения в защитата (DIP) след 2024 година, което ще бъде значима тематика на срещата на върха през юли. Отбелязано беше, че за осма поредна година се покачват разноските за защита в съюзен мащаб. Министрите на защитата дадоха следващи инструкции по построяването на новата конструкция на силите на Алианса и утвърдиха по-нататъшни дейности, свързани с ролята на НАТО за повишение на отбраната на подводната инфраструктура. Обсъдени бяха опциите за спомагателни ограничения на национално и съюзническо равнище за повишение на запасите от муниции, както и на отбранителния промишлен потенциал.

Министрите на защитата одобриха „ Политически инструкции - 2023 “, който е единственият сплотяващ политически управителен документ за отбранителното обмисляне в Алианса. Документът задава насоката за придобиването на отбранителни качества за справяне със заканите и провокациите, дефинирани в Стратегическата идея 2022. Новият цикъл на отбранително обмисляне в НАТО ще изисква по-тясно обвързване на съюзническите и национални проекти за развиване на качества.

Извън формалната стратегия на срещата министърът на защитата взе участие в гала по сключване на писмо за желание за включване на България в самодейността „ Програма на НАТО за Постоянно съюзно наблюдаване на земната повърхнина от Космоса “ (Alliance Persistent Surveillance from Space - APSS).

Министърът и началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов участваха и в среща на Контактната група за Украйна (UDCG).

В рамките на форума министър Стоянов организира двустранни срещи с министъра на националната защита на Република Гърция Николаос Панайотопулос и на Румъния Анджел Тълвар, както и с министъра на въоръжените сили на Република Франция Себастиен Лекорню, на които бяха разисквани настоящи въпроси от двустранните връзки.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР