Ние искаме единни Балкани. Това заяви премиерът Бойко Борисов по

...
Ние искаме единни Балкани. Това заяви премиерът Бойко Борисов по
Коментари Харесай

Борисов от Белград: Сега е ключов момент за Балканите, там, където се строи, няма войни!

Ние желаеме единни Балкани. Това съобщи министър председателят Бойко Борисов по време на изказванията на водачите на България, Сърбия, Гърция и Румъния след Втората Балканска среща на върха в Белград, представен от " Епицентър ".

Сега е решаващото време за бъдещето на Балканите. Продължаваме напред, насочваме към Брюксел посланието, че имаме едни мъдри, сигурни Балкани, които изповядват европейските полезности.

Нашата дружба не е ориентирана против никоя страна - нито против Русия, нито против Турция, нито против никого, съобщи Борисов. Тя е, с цел да даде повече опция за повече вложения и повече градежи на Балканите. Там, където се строи, там няма войни, безапелационен е той.

„ Срещата е надалеч по-лесна от тази с водачите на Западните Балкани. Балканите са натоварени с история, с спорове, войни, кръвопролития. 130 години по-късно още веднъж си приказваме по какъв начин да устроим по този начин Балканите, че хората да живеят по-добре. Винаги съм казвал: всички дружно не би трябвало да генерираме проблеми, би трябвало да покажем мъдрост, че сме си научили уроците. Оптимист съм. Вярвам в сътрудника Вучич и в това, че ще създадат всичко допустимо да скъсим периодите за присъединение на Сърбия към Европейски Съюз. Това е витално значимо ", означи Борисов.

„ Балканите епохи наред са генерирали единствено войни. Сега е основен миг, защото доста от огромните играчи в света имат ползи на Балканите. Искаме единни Балкани, съвременна инфраструктура, да няма роуминг и да не плащаме тези големи пари. Не на последно място – цифровата инфраструктура. Сега е моментът. Лидерите на Западните Балкани, които бяхме в София, осъзнават, че са обратно с уговорките и би трябвало бързо да наваксат. Имаме опция за финансиране. Рядък късмет е и че срещата с Китай също е в София ", означи министър председателят.

Аз срещнах сътрудниците със срещата в София с водачите на Западните Балкани, с това, което работим по коридорите 8 и 10, което не носи риск за Европейски Съюз, а народите на Балканите имат опция да видят, че освен сме част от Европа географски, само че и сме неразделна част от тях. Ние всички дружно не би трябвало да генерираме проблеми, би трябвало да покажем мъдрост, че сме си научили уроците от историята, добави Борисов.

Оптимист съм, имам вяра доста в сътрудника Вучич и в това, че не 2-3 глави ще затворят, а и ще създадат всичко допустимо да се съкратят периодите за присъединение на Сърбия в Европейски Съюз.
Приемаме Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз като Балканско, сподели още Борисов.

„ С сътрудниците сме осъзнали едно, че колкото и да е мощна една страна, сама не може да преодолява всички проблеми. Неслучайно сътрудника Ципрас сподели, че амбициозните задания, които си слагаме с нашето председателство не могат да станат единствено с напъните на България. Затова го одобряваме като балканско председателство. Всички ние имаме потребност от този спокоен район. Неслучайно споделих, че нашите старания и това че сме 4-ма няма нищо общо с Вишеградската четворка. Поне аз постоянно съм поставял, че като членове на НАТО сме лоялни сътрудници, само че нашето сърце това е Европа, това е Брюксел ", съобщи Борисов.

По думите му без значение, че е доста съвременно да се приказва за бюрокрацията в Брюксел, сме уверени, че по-добър път няма.
" Нашите старания не са да преодоляват някого в Брюксел, не са да вършат нещо, което сътрудниците в Германия и Франция вършат. Напротив, ние сме противоположното. Никой не може да свърши нашата работа ", акцентира Борисов и посочи, че четирите страни оказват помощ на Европа.

„ Само преди 20 години се биехме на Балканите. Още има такива места, където могат да избухнат всеки миг. Имаме американски бази, съветски бази и спорът е подготвен. Имаме мюсюлманство и християнство. Ами една искра единствено да хвъркне и... По-богатите страни могат да влагат единствено когато е обезпечено върховенството на закона и политическата непоклатимост. Тук няма по-голям или по-малък. Искаме да помогнем на Брюксел при взимането на решения, а не да слагаме ултиматум. Да си напишем ние домашното и тогава да кажем какво предлагаме. Разбира се, тяхна воля е дали да го одобряват ", сподели още Бойко Борисов.

Малко преди изявлението на Борисов, България и Сърбия подписаха двустранен меморандум за понижаване на цените за роуминг. Телекомите от двете страни ще договарят изискванията за по-ниските цени на диалози и трафик на данни. Очаква се цените на роуминга да поевтинеят в идващите сред 3 и 6 месеца.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР