Ние имаме засега една идея, която тепърва ще трябва да

...
Ние имаме засега една идея, която тепърва ще трябва да
Коментари Харесай

Киров: Не може да има специален ред за разследване за главния прокурор, защото той няма имунитет

Ние имаме към този момент една концепция, която занапред ще би трябвало да бъде прекроявана в законодателство. Трябва един арбитър да бъде трансфорат в специфичен прокурор. Тепърва ще се види по какъв начин тази трансформация ще бъде осъществена. Няма изясненост, а създателите на тази концепция ще се сблъскат с няколко действителности. Първо, с решение на Конституционен съд за основаване на подобен необикновен орган. На второ място, с действителността, че прокурорската гилдия ще би трябвало да назначи съдията и този самостоятелен прокурор ще би трябвало да организира следствието. Той ще би трябвало да се опира на помощ от следователите. Това обясни Пламен Киров в БТВ във връзка оповестената от премиера Кирил Петков промяна, с която специфичен прокурор ще бъде назначаван, с цел да разследван основния прокурор.

Той напомни, че с всеки сигнал против основния прокурор ще би трябвало да бъде избиран по един арбитър, който да се трансформира в прокурор: “Ако има 40 сигнала, ще би трябвало да се избират 40 съдии, които да станат прокурори ”.

Според него ще се наложи изменение в Конституцията.

“КС е безапелационен в своята оценка, тъй като няма задоволително гаранции за независимостта на един подобен магистрат. Става въпрос за основен прокурор, който е встъпил в своя мандат, и има данни за осъществено от него закононарушение. Когато се основава специфичен ред да разследвате някой, той би трябвало да е лице с някакъв имунитет, с цел да бъде позволен този развой. Главният прокурор обаче няма специфичен имунитет ”, изясни Киров.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР