Ние, хората, сме склонни да вярваме, че грижовността към малките

...
Ние, хората, сме склонни да вярваме, че грижовността към малките
Коментари Харесай

Най-грижовните родители при животните

Ние, хората, сме склонни да имаме вяра, че грижовността към дребните е линия, присъща най-много на нашия тип. Сред животните обаче се срещат също по този начин грижовни родители, които даже с риск на живота си отглеждат своите дребни. Интересно е да се научи кои от тях са най- отдадените родители при животните.

Семейство Котки

Най-отговорните майки са представители на фамилията на котките. Техните потомци са добре поддържани, хранени и почиствани. Котките се грижат за своите котенца към три месеца. След този интервал дребните стават изцяло самостоятелни и не се нуждаят от грижи.

Тигрите имат малко по-дълъг интервал на родителство. Техните бебета биват отглеждани до две години. През това време те учат децата си на всички тънкости на лова.

Малките стартират да ядат месо на възраст от два месеца, само че пият майчино мляко до 6-месечна възраст. Мъжкият нормално не взе участие във възпитанието и като цяло се грижи единствено за прехраната- тигрицата получава храна за себе си и за дребните.

Интересното е, че котките имат толкоз мощен майчински инстинкт, че са в положение да излизат и да хранят даже тези бебета, които съставляват други типове животни - кученца или прасенца.

Пингвини

 Слон

Пингвините имат по-строго развъждане на потомството. Щом женският кралски пингвин снесе яйцето, незабавно го дава на бащата, а той го скрива в специфична дипла от кожата. Майката пингвин незабавно се втурва към морето - да яде и да си почине. Връща се след 2 месеца, а през това време мъжкият, пази яйцето, не яде нищо.

След два месеца женските се връщат и дружно стартират да хранят дребния си пингвин. Ако някой извън се опита да се причисли към фамилията, той незабавно бива изпъден.

Слон

Слоновете носят дребните си доста по-дълго от хората - една година и 10 месеца. След раждането слонът не оставя бебето нито за момент единствено. И за разлика от пингвините, всеки слон и нейните братя и сестри смятат за собствен дълг да се грижат, хранят бебето слон по всевъзможен вероятен метод, даже да не е техен родственик..

Алигатор

Трудно е да се повярва, само че един от най-грижовните родители е алигаторът. Като начало женската построява гнездо сама, а гнездата са разнообразни за момчетата и девойките. Но какъв пол ще бъдат децата - алигаторът взема решение авансово независимо. Женската има специфичен механизъм за това. Ако яйцата се образуват при температури над 34 градуса по Целзий, тогава бебетата са мъжки, а в случай че температурата е 30 градуса, тогава се получават женски човеци.

 Алигатор

Когато яйцата към този момент са в гнездото, майката деликатно следи околната температура и мокрота и прогонва всички любопитни, даже в случай че те не са рискови.

Когато се раждат крокодили, майката ги носи в устата си във водата и следи развиването им още една година.

Орангутан

Ако следим женските орангутани, можем да стигнем до заключението, че те по принцип не желаят да се разделят с потомството си. Може би това се дължи на обстоятелството, че женски орангутан може да забременее единствено един път на осем години. След раждането на дребното, майката се грижи и го пази още пет години, без да се разделя с него безусловно за минута. Затова орангутани стартират самостоятелния си живот релативно късно.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР