Ние ги хващаме, те ги пускат“. Този познат рефрен отпреди

...
Ние ги хващаме, те ги пускат“. Този познат рефрен отпреди
Коментари Харесай

Демерджиев агресивно отрича реалността, прехвърля проблемите на разнебитеното МВР на другиго

„ Ние ги хващаме, те ги пускат “. Този прочут рефрен отпреди двайсетина и повече години стана настоящ тези дни, откакто служебният вицепремиер и вътрешен министър Иван Демерджиев опита да оправдае неуспеха на ръководеното от него Министерство на вътрешните работи в битката с незаконния трафик на мигранти.

Някога, когато Бойко Борисов беше основен секретар на Министерство на вътрешните работи, със същите думи бе нападнат съда, който бе отказал да задържи уличени в приготвянето на взривни субстанции рецидивисти. Адвокатите твърдяха, че откритото огромно количество тротил било за улов на риба в язовир край София. Тогава, с цел да отбрани правосъдната система, арбитър Нели Куцкова даже направи алегоричен подарък на експерт №1 в Министерство на вътрешните работи Бойко Борисов – прати му Конституцията, Наказателен кодекс и Наказателно-процесуален кодекс.

И в случай че за държанието на Борисов в оня миг имаше пояснение - въпреки всичко той не е правист, още по-малко практикуващ юрист, то в този момент звучи неуместно Демерджиев да се оправдава като атакува правосъдната власт. Само допреди 2 години, когато попадна по пловдивска линия във властта, актуалният Министерство на вътрешните работи министър беше „ от другата страна “ - интензивно адвокатстваше.

Избраната от вътрешния министър нападателна тактичност да отхвърля действителността и да се пробва с нараснал звук да трансферира проблемите на разнебитеното Министерство на вътрешните работи на другиго, не е нищо друго, с изключение на цинизъм. Сигурно някой ще каже - Демерджиев няма виновност, той е министър единствено от 8 месеца, а проблемите във вътрешното министерство са от десетилетия. Не че това не е правилно, само че не може да служи като смокинов лист за прикриване на обстоятелствата. А те са такива, че Иван Демерджиев също носи директна отговорност за разрухата, в която секторите сигурност и правораздаване се намират в последните две години. Все отново, дано не забравяме, че Демерджиев преди да стане длъжностен титуляр в Министерство на вътрешните работи изкара много време като заместник-министър, а и като длъжностен министър на правораздаването. Само че вместо да се заеме с актуализиране на наказателното законодателство, в това число и против незаконната миграция, главното му занятие бе да се конфронтира с прокуратурата и да нападна обвинител №1. А и нищо не пречеше, вместо половин година да се чуди по какъв начин да прокара лобистко и противоконституционно персонално законодателство против Иван Гешев, сътрудника му правосъден министър Крум Зарков да помогне на страната в опитите й да отговори на каналджийската мафия, като разпише незабавни промени в няколко закона, като завиши наказванията за този тип престъпност, чиято рентабилност в последно време бие даже наркотрафика. Нищо сходно обаче не се случи и по тази причина през днешния ден виждаме нелепите пояснения на МВР-министъра, който си има вяра, че битката му с мигрантите била „ най-хубавата в последните 10 години “, та даже сме били образец за сътрудниците от Европа. Нищо от това говорене няма да помогне да се измие петното на неуспеха на политическото, а и на професионалното управление на Министерство на вътрешните работи, които от дълго време са се трансформирали в пасивни наблюдаващи на разрухата на страната и възраждането на незаконните групи, познати ни от времената преди участието на България в Европейския съюз.

В исторически проект Демерджиев сигурно ще остане в топ 3 на провалените министри на вътрешните работи от Прехода. Безспорен водач в тази много непрестижна ранглиста е Бойко Рашков, който за малко повече от година съумя да разсипе Министерство на вътрешните работи, по този начин, както мнозина преди него даже и да желаеха, все не успяваха. И плодовете на Рашковите триумфи ги виждаме всеки ден – дрогирани служители на реда блъскат коли до момента в който отиват на работа, корумпирани служители на реда ескортират пияни и надрусани автоджигити, алчни гранични служители на реда пускат цели орди с мигранти по границата и прочие. Резултатът от целия този разпад го знаем – четирима починали служители на реда в опит да спрат с телата си мигранти, освен това единствено за няколко месеца (всичките от мандата на Демерджиев), почтени жертви на войната по пътищата, а от предишния петък и цели 18 умрели от задушаване в камион-ковчег мигранти.

И вместо да прояви от една страна мъдрост и примирение, а от друга да потърси метод да възвърне междуинституционалните връзки сред Министерство на вътрешните работи и специфични служби с прокуратурата, а за какво не и със съда, Демерджиев с арогантна безочливост се пробва да трансферира към тях естественото публично неодобрение, следвайки правилото „ от болната на хубавичко глава “. Не че в правораздаването нямат кривици, само че да виниш следователи, прокурори и съдии, че поради тях имало мигранти по пътищата, е напълно погрешно. Най-малкото, тъй като по Конституция и закон, опазването на границата, трафика по пътищата, обезпечаването публичен ред са напълно задача на вътрешното министерство и неговите структури. В това начинание споделена отговорност не може да има. Работата на следователи, прокурори и съдии идва по-късно, а и не е тяхна виновността, че законовите текстове против незаконната миграция не работят. Друг приготвя и приема законите.

Въпреки това служебният вътрешен министър дотам се е самозабравил, че с цел да опази имиджа си жертва даже предишното си на юрист. Няма метод Иван Демерджиев да не си дава сметка какъв брой ехидни усмивки е провокирал на лицата на негови някогашни сътрудници от адвокатурата, когато в понеделник атакува прокуратурата, че видиш ли „ била сключвала съглашения с трафикантите на мигранти, а съдът ги одобрявал “. Та, нали юристите са тези, които поучават клиентите си да признават или да не признават виновност. Вярно, прокуратурата и съдът могат да откажат и какво следва – безпределно събиране на доказателства, разпит на очевидци, доста от които от дълго време ще са напуснали страната, тъй като са мигранти и в никакъв случай не са имали желание да се откриват у нас, неведнъж отсрочване на делата, продължаващи с години наказателни процеси, през които въпросните трафиканти от дълго време ще са излезли на независимост, тъй като юристите им ще са желали десетки пъти изменение на ограниченията им за неотклонение и най-после ще се стигне отново до същите санкции, тъй като законите просто са такива.

Какво нещо е властта – до през вчерашния ден си бил юрист и си натискал съда и прокуратурата за съглашения с клиентите ти, през днешния ден си министър и нападаш прокурори и съдии, тъй като не искаш да признаеш неуспеха си. Защо Министерство на вътрешните работи го няма никакво? Защото до момента в който пловдивският юрист се изживява като министър, най-вече да изпревари по провали делящите второ място в класацията на одиозни шефове на вътрешното ведомство Емануил Йорданов и починалия към този момент Любомир Начев. Единият останал с прякора си „ Мими “, другият с срам, който го принуждава да подаде оставка – Начев е сниман с манекенки на конкурс за хубост в НДК в деня на тройно ликвидиране на служители на реда в столичния кв. „ Люлин “.

Министерство на вътрешните работи не е министерство като всички останали. То има своята строга специфичност, при която не егото, а отговорността е водещото качество, което би трябвало да има вътрешният министър. Защото последствията от противоположното са за цялата страна или за това, което е останало от нея.

Източник: 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР