Ние двамата сме хората, които постоянно работят, а всичко останало

...
Ние двамата сме хората, които постоянно работят, а всичко останало
Коментари Харесай

Аз съм само цвят лилав

" Ние двамата сме хората, които непрекъснато работят, а всичко останало е аутсорсинг ", казватКалин Стоянов и Елена Димова

© Надежда Чипева Още по тематиката
Roobar: Раздялата

Яни Драгов изкупи напълно " Роо брандс " от двамата си съдружници
27 юли 2018
Изкуството да правиш самун

Пекарната The Art of Love предлага 13 типа здравословен самун, както и сладкарски произведения
22 юни 2018 Очакванията са през 2018 година оборотът на компанията, която в портфолиото си има 10 продукта, да доближи 70 - 80 хиляди лева През последните години България се трансформира в основен производител на лавандулово масло в света и главен експортьор за Европа. Разнообразното приложение на ароматната билка обаче има спомагателен пазарен капацитет - на артикули с по-висока добавена стойност, който е незадоволително развъртян в страната. Но към този момент има бизнесмени, които са създали идната крачка и продават подготвени произведения от лечебното растение.

Една започваща българска компания също е избрала този път. Биофермата Nature Love на " Болкан асетс кепитъл " е учредена през 2013 година и бизнесът й е фокусиран върху производството на етерично масло от лавандула, както и на козметика, направена от лилавото богатство. Портфолиото й включва над 10 продукта от няколко категории, а упованията са, че през 2018 година оборотът ще нарасне до 70 - 80 хиляди лева от към 50 хиляди лева за предходната година.

От голф до земеделие

Биофермата Nature Love е благосъстоятелност на Калин Стоянов и Елена Димова, които са дългогодишни другари и сътрудници в голф комплекса Thracian Cliffs, намиращ се до нос Калиакра. Двамата са въодушевени от хората, които посещават комплекса и желаят да си купят парцели в България, както и от метода, по който непознатите посетители възхваляват природата, храната, климата и силата на страната ни. Впоследствие се заражда концепцията да основат нещо друго, което в същото време може да се употребява като визитна картичка на България и да демонстрира точно тези преимущества на страната. Единодушно вземат решение, че от дълго време неизползваните им ниви до село Българево не би трябвало да пустеят, и се насочват към лавандулата. Идеята за развъждането й идва непринудено, като предложение от другар, в допълнение с желанието на Стоянов и Димова да върнат потреблението на етерични масла в всекидневието на хората. Самите те споделят, че са запалянковци, а не експерти, и схващат от две неща – " от хора и от продажби ". Всичко друго са научили с течение на времето и с поддръжка от другари.

От здравето до бизнеса

През 2013 година дребната биоферма Nature Love стартира да отглежда лавандула върху повърхност 20 декара. Продуктите са на пазара от близо две години поради естеството на развъждане на лавандулата – има нулева година, в която растенията усилват кореновата си система и единствено се подрязват, а най-благоприятен резултат насажденията дават след третата година. Днес компанията обработва близо 70 декара, като всяка година усилва площта.

Географското състояние, броят слънчеви дни в годината и плодородната почва са единствено част от факторите, които дефинират качеството и аромата на крайния артикул – чистото етерично масло. Освен това стопанството е ситуирано в предпазен регион, единствено на няколкостотин метра от морския бряг. Цялото произвеждане е органично и е в развой на приемане на биосертификат. Бизнесът им има капацитет да печели добре и да основава позитивен имидж на българските артикули.

Като цяло двамата бизнесмени дават отговор за организирането на бизнеса, а самото произвеждане се разпорежда на външни реализатори. " Нашата философия е такава, че ние двамата сме хората, които непрекъснато работят, а всичко останало е аутсорсинг. Имаме технолог, който създава формулите на продуктите ни и ги тества. Решили сме да не поддържаме високи непрекъснати разноски освен поради самите разноски, а и поради обстоятелството, че в земеделието има огромна цикличност – 7 месеца на интензивна работа и 5 по-малко дейни. С една фабрика работим за производството на сапуните, с друга - за свещите, и така нататък ", споделя Стоянов. Той самият се занимава със земеделската част на бизнеса, а Димова дава отговор за маркетинга.

Преди всичко естествени

Портфолиото на компанията включва над 10 продукта от няколко категории – соли за вана, сапуни, чисто лавандулово масло, лавандулова вода, както и сушен цвят лавандула и свещи

Фотограф: Надежда Чипева Всички артикули на Nature Love са създадени въз основата на 100% чисто етерично масло от лавандула, без разреждане и без спомагателни ароматизатори. Двамата притежатели са приели чистотата на съставките като персонална идея и не влагат първични материали, които не са с растителен генезис. " Не желаеме да използваме нездравословни добавки и продуктите ни ще останат 100% натурални ", изяснява Стоянов.

Портфолиото на компанията включва над 10 продукта от няколко категории – соли за вана, сапуни, чисто лавандулово масло, лавандулова вода, както и сушен цвят лавандула и свещи, които са ръчно направени в дребна работилница до Шумен. Те са направени от парафин и ароматизирани единствено с чисто лавандулово масло, без спомагателни химични аромати, и това ги прави подобаващи за ароматерапия.

Цената на сапуните, с които компанията е най-разпознаваема и които до неотдавна са генерирали максимален размер от приходите, е към 4 лева Наблюденията на притежателите са, че въпреки търсенето на натурални артикули да се ускорява, в всеобщия случай потребителите избират козметиката с носа си, което прави аромата извънредно значим. Димова счита, че българският пазар е малко по-консервативен и най-продаваната категория до неотдавна към момента са били твърдите блокчета сапуни. В чужбина най-търсено е чистото лавандулово масло, като Димова споделя, че повода за това е, че там хората имат повече опит с етерични масла и знаят по какъв начин да разпознаят това, което е с високо качество.

Трудностите

Едно от най-големите провокации е било първоначално, когато Стоянов и Димова са били изправени пред алтернативата дали да се включат в клъстер на лавандуловите производители в района, или да продължат развиването си независимо и да създават артикули от лавандулата, която отглеждат. Като част от клъстера те са щели да получат достъп до машини за обработка, дестилерия и работна ръка. " Това сигурно щеше да усили наличието ни на пазара на лавандулово масло на едро, само че нямаше да реализира първичната ни концепция – да имаме лични артикули ", споделят двамата притежатели. Сега компанията работи на облага, а продажбите се усилват всяка година. Това се дължи на новите пазари, както и на разширената гама от артикули.

Като друга компликация притежателите на биофермата показват намирането на точните места, на които да оферират продуктите си, като споделят, че всеобщият пазар е един oт най-големите съперници на производители като тях, които са по-скоро бутиков вид. По думите на Стоянов главен проблем пред компанията е неналичието на информация за натуралните артикули като цяло.

Нови пазари

В момента продуктите на Nature Love се продават в над 20 обекта в страната, 80% от които на морето. Собствениците на биофермата си партнират със профилирани магазини за натурална и биокозметика с етерични масла, както и с винарна на Южното Черноморие, която поддържа концепцията на Nature Love и с изключение на вино предлага и други качествени артикули на посетителите си.

Компанията също по този начин изнася за страни като Испания и Тайланд, където работи с дистрибутори, а от тази година и за Съединени американски щати и Русия, което е повода за предстоящото нарастване на продажбите. Като пазари, които съставляват интерес и са в развой на изследване, двамата показват Германия, Англия и Китай.

Целта на компанията не е да се уголемява като размер, а като портфолио. Онлайн продажбите посредством личен интернет магазин към този момент не са приоритет, изяснява Стоянов. " Ние сме бутикова компания. Не можем да предлагаме големи количества. Произвеждаме малко, качествено и скъпо ", обобщава философията на компанията той. Обмислят и партньорство с онлайн магазин, на който извънредно да дават правата за продажба на продуктите. Q&A

Каква беше първичната инвестиция в бизнеса ви?

Калин Стоянов: Сформирахме компанията с начален личен капитал 25 хиляди лева и по-късно всяка година реинвестираме от порядъка на 10 хиляди лева в развиване на нови насаждения.

Защо лавандула и за какво биоземеделие?

Елена Димова: Маслото от лавандула е едно от дребното етерични масла, които са безвредни, то има доста необятно приложение и доста малко хора са алергични към него. Също по този начин искахме да стартираме бизнеса си с обич към природата, по тази причина се спряхме на биоземеделието.

Какво ви отличава от другите?

Елена Димова: Извършваме независимо безусловно целия индустриален цикъл – от посяването на семената в пръстта до слагането на панделките на опаковките. Това значи цялостен надзор на качеството и оправдава увереността ни, че по време на производството няма да бъде изработен нито един компромис.

Калин Стоянов: Също по този начин обръщаме огромно внимание на детайлите, по тази причина са ни и малко продуктите. Например, когато разработвахме формулата за сапуните, организирахме извънредно доста проби, резултатите от които бяха забавни – повече масло не значи, че продуктът ще е по-хубав и с по-силен мирис. След един миг сапунът става нестабилен и стартира да се разпада. Същото е и при свещите.

Какво ви оказва помощ в бизнеса, кои са преимуществата на вашата компания и кои са съперниците ви?

Калин Стоянов: Предлагаме артикул с доста високо качество - просто регионът е подобаващ, а и ние не вършим никакви взаимни отстъпки в индустриалния развой.

Елена Димова: Най-големият ни съперник е българската роза, която е доста по-популярна и търсена. Продуктите от лавандула към момента не са толкоз известни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР