Ние даже не се опитваме да ги лъжем. Те дори

...
Ние даже не се опитваме да ги лъжем. Те дори
Коментари Харесай

България от грешната страна в реформирането на ЕС

Ние дори не се опитваме да ги лъжем. Те даже не се преструват, че ни имат вяра.

Така могат да се опишат в резюме връзките сред България и сътрудниците от Европейски Съюз на 11-а година от нашето участие в Съюза.

Шефът на ЕК Jean-Claude Juncker и еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер показаха през вчерашния ден пред European Parliament многогодишна финансова рамка на Европейски Съюз за интервала 2021-2027 година

Дословно, Европейска комисия споделя по този начин: " Важна оригиналност в оферти бюджет е засилената връзка сред финансирането от Европейски Съюз и спазването на правилата на правовата страна. Поради това Комисията предлага нов механизъм за отбрана на бюджета на Европейски Съюз от финансови опасности, свързани с всеобщи недостатъци в използването на правилата на правовата страна в страните членки. Предложените нови принадлежности ще разрешат на Съюза да спре, понижи или ограничи достъпа до финансиране от Европейски Съюз по метод, който е симетричен на естеството, тежестта и обсега на слабостите в използването на правилата на правовата държава”.

След дългогодишни опити да ни помогне да станем страна с настояща правосъдна система, която правораздава съгласно закона, а не съгласно джоба или интереса на този или оня, Европейска комисия най-сетне разбра, че с положително няма да стане, и извади най-силния си коз – предложи прекъсване на еврофондовете за всяка страна, която не почита върховенството на закона и демократичните полезности.

България пък, откакто години наред имитираше промени, от които ситуацията единствено се утежняваше, а не се подобряваше, изрично се разгласи против сходен „ индивидуален аршин, който ще бъде инструмент за политическо вмешателство “.

Формално видяно, сега най-силно застрашени от използването на новия метод са Полша и Унгария, чийто политически водачи искрено се подиграват на Европейски Съюз, приемайки закони, които са в прорез с правилата на Съюза, и отказвайки да извършват общите решения.

Обективно видяно, България и Румъния са също измежду най-силните претенденти за налагане на сходни наказания, защото са единствените, които се намират под мониторинг тъкмо поради пороците при използването на закона. И фактът, че ръководещите у нас и в северната ни съседка се снишават и не се опълчват намерено на Европейски Съюз по основни въпроси, няма да им помогне изключително и за дълго.

Хубавата вест е, че маските паднаха, картите са на масата и времето за надхитряне свърши. Ако желае сполучливо да се оправи с рецесиите с бежанците, упования Брекзит, обтегнатите връзки с Русия, надигащото се неодобрение в огромна част от страните, довело до напредък на крайнодесни партии, Европейски Съюз би трябвало да се промени – коренно и незабавно. Предлаганата бюджетна рамка и критерият „ господство на закона “ са единствено първата стъпка. Следващата най-вероятно ще е обвързването на парите от еврофондовете с тяхното дейно харчене. Защото на западноевропейците им омръзна парите им да потъват в корупционни схеми, от които се облагодетелстват политически кръгове. Честно казано – на нас, българите, също.

Лошата вест е, че България още веднъж е от неверната страна на борбата за реформирането на Европейски Съюз. Тя е в тима на тези, които не желаят господство на закона, тъй като си дава ясна сметка, че не може да издържи теста. Това би означавало да разбие всички олигархично-роднинско-корупционни обръчи, които задушават правосъдната система и обезпечават просперитета на #КОЙ и СВОЙ. Да стартира да ползва, а не да извращава законите. И да залага на бързо и дейно, а не на субективно и ефектно „ правораздаване “.

В тази борба ние, жителите, не сме в тима на нашите политици, колкото и да се пробват да ни убедят, че вероятно прекъсване на еврофондовете, ще удари елементарния българин. Истината е, че най-силно ще пострадат тези, които години наред крадат и разхищават нашите пари. Защото с доста по-малко пари могат да се създадат доста повече и по-качествени неща. Просто средствата би трябвало да се ръководят и разпределят кадърно. В социална, а не в персонална или партийна изгода.



* Коментарът е оповестен във Facebook страницата на Гроздан Караджов. Заглавието на е на Meidpaool.bg.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР