Нидерландия ще блокира кандидатурата на България за присъединяване към безвизовото

...
Нидерландия ще блокира кандидатурата на България за присъединяване към безвизовото
Коментари Харесай

Нидерландия блокира България за Шенген, но пуска Румъния и Хърватия

Нидерландия ще блокира кандидатурата на България за присъединение към безвизовото Шенгенско пространство на Европейския съюз идната седмица, съгласно нидерландският външен министър Вопке Хоекстра, оповестяват " Блумбърг " и нидерландски медии. 

Нидерландия смята, че е " към момента прекомерно рано " за влизането на България в зоната, сподели Хоекстра в петък след съвещание на кабинета в Хага. Нидерландското държавно управление ще се съгласи с присъединението на Румъния и Хърватия , сподели Хоекстра.

Румъния и България чакат повече от десетилетие да бъдат позволени в Шенген. Въпреки че дават отговор на всички механически критерии, те се сблъскаха със опозиция от някои членове, защото Европейски Съюз неведнъж ги подлага на критика за правосъдната промяна и върховенството на закона.

Двете страни се стремят да завоюват позитивен избор от държавите-членки, дружно с Хърватия, с цел да се причислят към Шенген при започване на идната година, само че всяко решение ще би трябвало да бъде единомислещо.
 Нидерландският парламент хлопна вратата на Шенген за България и Румъния
Нидерландският парламент хлопна вратата на Шенген за България и Румъния

Защото корупцията и проведената престъпност в двете страни е " риск за сигурността на Нидерландия и на целия Шенген "

Българското държавно управление работи за реализиране на пълноправно участие с гласуването на 8 декември, сподели предходната седмица българският заместник-министър на външните работи Костадин Коджабашев.

Според държавният секретар Ерик ван дер Бург след седмичната среща на министрите от кабинета, България още не е изпълнила изискванията .

Премиерът Марк Рюте назова решението за приемане на Румъния " огромна стъпка ".

Нидерландия е една от дребното страни, които към момента се опълчват на влизането на България в зоната, в която хората могат да пътуват свободно, без да минават през граничен надзор. Кабинетът е решил присъединението на всички страни кандидатки " по непоколебим, само че обективен метод ", сподели министърът на външните работи.
 Радев убеждава нидерландския министър председател, че оставането ни отвън Шенген не е в полза на Европейски Съюз
Радев убеждава нидерландския министър председател, че оставането ни отвън Шенген не е в полза на Европейски Съюз

Той прикани институциите и страните в Европейски Съюз да следват критериите, а не други съображения

България към момента не е изпълнила две претенции , сподели министър-председателят Рюте на постоянната си седмична конференция. България към момента е изправена пред проблеми, когато става въпрос за върховенството на закона и битката с корупцията . Освен това страната към момента не е изпълнила техническите условия на Шенгенското пространство .

Зад отхвърли не стоят политически аргументи, сподели Рюте . Той го назова " фактическо, съвсем административно решение ". Отрицателната решителност няма нищо общо с желанието му да понижи миграцията в Холандия, твърди той.

Решението няма да спре безусловно скорошното присъединение на България към Шенгенското пространство, акцентира министър председателят. Това може да се случи " някъде следващата година ", в случай че страната успее да извърши условията
 Министерство на външните работи твърди: Работим по всички фронтове за участието в Шенген
Министерство на външните работи твърди: Работим по всички фронтове за участието в Шенген

Членството в Шенген до края на годината остава главен приоритет
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР