Нидерландия се присъединява към новите усилия на САЩ за допълнително

...
Нидерландия се присъединява към новите усилия на САЩ за допълнително
Коментари Харесай

И Нидерландия въвежда нови ограничения за износа на технологии към Китай

Нидерландия се причислява към новите старания на Съединени американски щати за в допълнение ограничение на китайския достъп до мощни чипове за изкуствен интелект (AI). Очаква се това лято двете страни да нанесат нов удар на китайските производители, като в допълнение лимитират продажбите на съоръжение за произвеждане на полупроводници.    Тези проекти са част от продължаващите старания на двете страни да предотвратят потреблението на техните технологии за подсилване на китайската войска, показва Reuters.    От Съединени американски щати се чака да създадат още една стъпка напред и да употребяват въздействието си, с цел да наложат още по-строги условия за експорт на нидерландско съоръжение към китайските заводи, до момента в който Нидерландия ще подчертава върху активността на няколко локални компании, като включително влиза световния водач в инструментите за произвеждане на последните генерации полупроводници ASML.      През октомври Съединени американски щати постановиха експортни ограничавания върху доставките на американски принадлежности за произвеждане на чипове за Китай от снабдители като Lam Research и Applied Materials. Причината тогава беше добре известното “заплаха за националната сигурност ”. Но Вашингтон не се ограничи единствено до личните си ограничения, лобирайки други страни с основни снабдители също да одобряват сходни ограничавания, напомня осведомителната организация и прибавя:   

“Говорителят на китайското посолство във Вашингтон Лиу Пенгю осъди този ход и съобщи, че Съединени американски щати " съзнателно блокират и спъват китайските компании, наложително реалокират промишлености и упорстват за фрагментация ". По думите му Китай " ще следи деликатно развиването на събитията и твърдо ще пази личните си ползи ". 
Япония, която е дом на водещи производители на съоръжение за чипове като Nikon Corp и Tokyo Electron Ltd, в това време одобри правила за ограничение на износа на 23 типа съоръжение за произвеждане на полупроводници, които ще влязат в действие на 23 юли.    Нидерландското държавно управление на собствен ред възнамерява да разгласи нови правила, които изискват лицензиране на най-високо равнище на втората по величина продуктова линия на ASML - полупроводниково съоръжение за дълбока ултравиолетова обработка (DUV). Най-сложните машини на ASML - машини за рисково ултравиолетова литография, към този момент са сложени под най-строг надзор и в никакъв случай не са били доставяни в Китай.    Още през март от ASML дават знак, че чакат нидерландските разпореждания да обиден нейния TWINSCAN NXT:2000i и по-сложните модели индустриални линии. Но по-старите DUV модели на компанията, като да вземем за пример този, наименуван TWINSCAN NXT:1980Di, също могат да бъдат органичени за доставка, само че за съответни китайски производители. Те се чака да бъдат разпознати в ново американско законодателство, което ще разреши на Съединени американски щати да ограничи в допълнение износа на каквото и да задграничното съоръжение, в случай че в него има даже дребен % американски елементи.   

Новите нидерландски разпореждания няма да влязат в действие незабавно, настояват източници на Reuters, като един от тях чака това да се случи през септември, два месеца след публикуването им. 
Новите американски правила, които се чака да бъдат оповестени до края на юли, ще изискват лицензи за експорт на съоръжение за към половин дузина китайски уреди, в това число фабрика, ръководена от SMIC, най-големия китайски производител на чипове. Лицензите за доставка на съоръжение до въпросните уреди евентуално ще бъдат отказвани.    Новите рестрикции на Вашингтон сигурно ще бъдат годни за ASML, водещия производител на съоръжение за чипове в света и най-голямата компания в Нидерландия, защото нейните системи съдържат американски елементи и съставни елементи. ASML има преобладаваща позиция в региона на литографията - един от главните стадии в процеса на произвеждане на компютърни чипове.    Сред другите организации, които могат да бъдат наранени от новите нидерландски условия, е компанията за отсрочване на атомни пластове ASM International.     Според източниците на осведомителната организация се чака Съединени американски щати да излязат и с други актуализации на огромните си правила за експорт на чипове към Китай от октомври през юли.   
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР