Нидерландия и Дания ще доставятизтребители Ф-16 на Украйна.Tова каза нидерланският

...
Нидерландия и Дания ще доставятизтребители Ф-16 на Украйна.Tова каза нидерланският
Коментари Харесай

Нидерландия и Дания ще дадат изтребители F-16 на Украйна

Нидерландия и Дания ще доставятизтребители Ф-16 на Украйна.

Tова сподели нидерланският министър председател в оставка Марк Рюте след среща с украинския президент Володимир Зеленски във военновъздушна база в Айнховен, която се намира в южната част на Нидерландия.

" Доставката на неразбираем все още брой самолети ще бъде осъществена, когато изискванията за прехвърлянето бъдат изпълнени ", добави Рюте.

Това е първото заричане за доставка на Ф-16 за Украйна и то бе поето дни откакто Съединени американски щати дадоха зелена светлина за възможна доставка на американските оръжия от Нидерландия и Дания, които имат такива.

Рюте сподели още, че образованието на военни за работа с Ф-16 ще стартира скоро след идващия месец. Той разясни, че от основно значение за доставката на Ф-16 е водачите да бъдат добре подготвени и инфраструктурата да е изцяло готова.

Премиерът съобщи, че Нидерландия разполага с 42 изтребителя Ф-16,но на този стадий не може да се каже какъв брой от тях ще трансферира на Украйна.

Зеленски приветства решението на Нидерландия и на Дания като " историческо ":

" Става дума за нов стадий към усилване на украинския въздушен щит ", безапелационен бе по време на визитата си.

Украинският президент се съгласи, че съглашение по отношение на броя на самолетите Ф-16, които ще бъдат предоставени, може да има едвам откакто украински водачи и инженерите бъдат подготвени да работят с тях.

Дания също през днешния ден удостовери, че дружно с Нидерландия ще достави изтребители Ф-16 на Украйна, когато бъдат изпълнени съответните условия. Това стана ясно от изказване на датското министерство на външните работи.

" Съгласихме се да прехвърлим Ф-16 на Украйна и на украинските военновъздушни сили в тясно съдействие със Съединени американски щати и с други сътрудници, когато изискванията за сходен трансфер бъдат изпълнени ", написа в текста на изказването.

" Условията включват, само че не се свеждат единствено до, сполучливата селекция, тестване и образование на украински личен състав, който да работи с Ф-16, както и нужните позволения, инфраструктура и логистика ", споделят още от датското Министерство на външните работи.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР