Нидерландия и Дания дават на Украйна изтребителя Ф-16, доставката им

...
Нидерландия и Дания дават на Украйна изтребителя Ф-16, доставката им
Коментари Харесай

Нидерландия и Дания дават на Украйна изтребителя Ф-16, доставката им се чака около Нова година

Нидерландия и Дания дават на Украйна изтребителя Ф-16, доставката им се чака към около Нова година, стана ясно след визитата на

президента Володимир Зеленски в Европа. Така двете страни се включват в дарението към Киев дружно със Съединени американски щати.

Зеленскси съобщи, че решението е историческо и уточни, че самолетите ще оказват помощ за подсилване на противовъздушната защита и контраофанзивата против нашествието на Русия. Дания ще достави общо 19 самолета, като първите шест ще бъдат изпратени в Украйна към Нова година, последвани от още осем през 2024 година и пет през идната година, сподели датският министър председател Мете Фредериксен.

Нидерландският министър председател Марк Рюте отхвърли да уточни съответни числа, само че съобщи, че неговата страна разполага с 42 броя Ф-16 във военновъздушните си сили и пое ангажимент да изпрати самолети на Украйна. Нидерландия към този момент работи по замяната на своите Ф-16 с по-модерните Ф-35.Самолетите обаче няма да бъдат предадени, преди водачите и наземният личен състав да бъдат подготвени. Процесът на подготовка на водачите ще отнеме шест месеца, а този за подготовка на специалистите по поддръжката - четири месеца.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР