Нидерландия е съгласна България да стане част от Шенгенското пространство,

...
Нидерландия е съгласна България да стане част от Шенгенското пространство,
Коментари Харесай

Нидерландия даде зелена светлина на България за Шенген

Нидерландия е съгласна България да стане част от Шенгенското пространство, съобщи Ройтерс.

Новината идва единствено няколко часа, откакто българският министър председател разгласи, че чака смяна в досегашната позиция на страната.

" Очакваме положителни вести от Нидерландия. Днес е имало съвещание на тяхното държавно управление. Решението ще бъде импортирано в Народното събрание на Нидерландия ", съобщи министър-председателят акад. Николай Денков пред публицисти Брюксел.

Денков напомни, че крайното решение, за повдигане на ветото би трябвало да пристигна от Народното събрание на Нидерландия, а това ще стане другата седмица.

Той напомни, че да стане това допустимо е извървян много дълъг път в последните месеци, признатите закони в Народно събрание, работата по повдигане на механизма за наблюдаване на България, обвързван с върховенството на правото, както и позитивните резултати от задачата, която пристигна през ноември.

" Всичко това бяха верните знаци и те доведоха до това, че чакаме позитивно развиване от Нидерландия ", добави той.

Преговорите с Австрия не престават, като се разискват разнообразни разновидности. Пред публицисти Денков изясни, че всеки ден до Коледа ще се употребява, с цел да " убедим Виена да вдигне ветото за участие на България в Шенген ".

Министър-председателят е в Брюксел, където се организира двудневна среща на водачите на Европейски Съюз.

По-рано министър председателят Николай Денков е провел и на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен и австрийския канцлер Карл Нехамер по въпроса за участието на България в Шенген.

На срещата е участвал и румънският президент Клаус Йоханис. София и Букурещ са отправили свои оферти за това по какъв начин може да се подходи по въпроса за допускането на двете страни в Шенген - в това число и унищожаване на граничния надзор по сухопътните граници.

Преди седмица Виена разгласи, че е подготвена да направи отстъпки от ветото си, което до момента блокираше участието на България и Румъния в Шенген.

Австрийското държавното управление е склонно на отстъпки и като допусне двете страни в така наречен " въздушен Шенген " под няколко условия. Засега обаче Виена не е подготвена да анулира граничния надзор по суша.

От изявлението на Денков стана ясно, че договарянията по тази тематика ще продължат " до последния ден ".

Румънският президент Йоханис добави, че " полемиките вървят напред ", само че остават сложни
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР