Независимо от социалното и географско ни местоположение на Земята, Луната

...
Независимо от социалното и географско ни местоположение на Земята, Луната
Коментари Харесай

Роби ли сме на Луната?

Независимо от общественото и географско ни местонахождение на Земята, Луната е способна да преобърне всичките ни проекти за момент. Пълнолунието постоянно е било заобиколено от легенди и митове у всички нации на планетата. Свикнали сме да гледаме много снизходително на тях, само че съгласно резултатите от ново изследване, в нощта преди пълнолуние методът ни на живот се трансформира трагично, написа EarthSky.

Учени от университета във Вашингтон, Националния университет в Куилмс и университета Йейл изследвали връзката сред моделите на съня и лунния цикъл. За задачите на своите разбори те посетили две разнообразни местоположения. Първата – общността на Тоба/Ком в селските региони на Аржентина, където на процедура няма изкуствено осветяване. Втората – центъра на Сиатъл, Вашингтон, където жителите са потопени в градски светлини от самото начало. Фазите на Луната имали идентичен резултат и на двете места.

В исторически проект, преди електричеството, хората са оставали на открито по-дълго през нощта преди пълнолуние заради спомагателната небесна светлина. Тя давала повече време за работа и обществено другарство. Например Луната на реколтата (както северноамериканските индианци назовават ​​пълната луна през първия есенен месец), разрешавала хората да продължат да жънат или да правят други селскостопански действия до късно вечерта.

Въпреки прехода на актуалното общество от естествено към изкуствено осветяване, нашият вътрешен часовник, или циркадните ритми, остават непроменяемо подвластни от Луната. Има причина за това, защото тези ритми, които дефинират времето на бодърстване и сън, в началото са свързани със светлината.

Участниците в опита носели ръчен часовник, който проследявал съня им. Станало ясно, че в дните преди пълнолунието хората са склонни да спят час по-малко и да си лягат половин час по-късно от нормално. Този модел се появява без значение от това дали те живеят в град или селски регион. Интересното е, че колкото по-далеч били те от градските светлини, толкоз по-сериозно нарушаване на съня е установено. След прекосяването на етапа на пълнолуние обаче резултатът му върху съня започвал да отслабва. 

Независимо дали сте в провинцията или в многолюден град, Луната може да има много по-силно въздействие върху нощната ви рутина, в сравнение с допускате. В бъдеще учените ще се задълбочат в проучването на връзката сред лунния цикъл и нашия сън. 
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР