, независимо от произхода му, беше прекрасно употребен и покри

...
, независимо от произхода му, беше прекрасно употребен и покри
Коментари Харесай

Експерт: Коронавирусът прикри катастрофата на неолибералния капитализъм

, без значение от произхода му, беше прелестно използван и покри доста значими процеси и събития - прикри злополуката на неолибералния капитализъм. Този извод направи доцент Георги Чанков от УНСС представяйки с сътрудници в Българска телеграфна агенция Новата 2021 година - сред равносметката и прогнозите.
От 7 милиарда човечество, заболелите от COVID-19 са 82 милиона – под 2 %, уточни той като удостоверение, че нещата са сравними с грипна зараза и разяснява, че актуалната медицина и организацията на опазването на здравето в западните страни се оказаха трагично неподготвени да се оправят с този проблем. Доц. Чанков е безапелационен, че коронавирусът обслужва доста добре жадните за международна власт банкери, политици и бизнесмени от новите технологии и разясни по какъв начин.
Преди още да настъпи коронавирусът, наложените в Европейски Съюз здравословни индикатори за от 3% от Брутният вътрешен продукт и от 60% от Брутният вътрешен продукт се надвишават от западните страни, а след оповестяването на пандемията и вследствие на подхванатите ограничения са брутално надхвърлени.
„ Още в 2019 да вземем за пример Италия беше стигнала ниво на държавния дълг над 130% и беше покрай индикаторите на Гърция десетина години по-рано, поради които Гърция получи колониално ръководство във финансовата и на процедура в цялата си политика “, уточни той. Германия, сърцевината на Европейски Съюз, също трансферира здравословния предел, водещи страни в еврозоната като Франция и Белгия още преди пандемията гонеха ниво на държавния дълг от към 90%, а вследствие на антипандемичните ограничения към този момент тези индикатори са брутално надхвърлени и се надува огромен дългов балон, уточни икономистът.
Край на фабриката за демократични илюзии
Проведените преди два месеца президентски избори в Съединени американски щати, съгласно Чанков поставят завършек на фабриката за демократични илюзии в Съединени американски щати и „ свободния свят “, към който принадлежи и България. „ Край към този момент на претенциите, че демокрацията е удачната политическа система, която разрешава на обществото да се развива, завършек на илюзията, че при демокрацията има правила, които са допустими за допустимо най-широк кръг от обществото и че се съблюдават “, добави той.
Неговото пояснение е, че демокрацията работи добре, когато обслужва промяната във властта в границите на една и съща каста от обществото, само че не и при действителна промяна на властта, както е в тази ситуация със, където към този момент има съществено разделяне сред финансовия и промишления капитал и е неосъществим консенсус. „ Когато залогът е толкоз огромен, привидността на демокрацията към този момент не е нужна и към този момент може и да не се съблюдава. При всички груби нарушавания демократите са в правото си да имат вяра, че залогът за тях е толкоз огромен, че те към този момент могат и да не съблюдават привидността на демокрацията “, разясни доцент Чанков.
Според него въобще не е безусловна и еднопосочна. „ Едната половина от обществото ще се усеща ощетена като при футболен мач, изгубен с явно несъществуваща дузпа, а една част от спечелилите ще останат с тягостното чувство на последователи на тим, който фактически е победил с несъществуваща дузпа и ще чакат в обозримо бъдеще някакъв реванш на победените със същите нечестни средства, със същия отвод от съблюдаване на разпоредбите “, уверен е той.
Във всеки $ нова стойност, основан от американската стопанска система, финансовият капитализъм до началото на рецесията от 2008 година съумява да прибере 85 цента, посочи Чанков и разяснява, че при такова систематизиране на приходите няма по какъв начин да остане жизнеспособна американската стопанска система.
Възможен ли е противоположен ход?
Ако съществува някаква битка, тя е в опита да бъде върнат американския капитализъм в съзидателната фаза – да се върне обратно придвижването - финансовият капитал да се трансформира назад в индустриален, само че историята не познава подобен сполучлив противоположен преход, уточни Чанков. Той разясни, че има причинност, съгласно която, в случай че някъде презрее капитализмът, съзидателните сили се реалокират в друга точка от земното кълбо. „ Интересно е опитът на Тръмп до каква степен ще стигне, към този момент не съумява, само че Съединени американски щати за първи път в историята имат удобни предпоставки за това назад придвижване “, разяснява икономистът. Според него, в случай че обществото в Съединени американски щати се съгласи да жертва за известно време намаление на виталния стандарт, предпоставки за подобен противоположен ход има.
Съединени американски щати са нужни на финансовия капитал като инструмент за международно владичество, който да му даде опция да изсмуче по всяка точка на земното кълбо новосъздадената стойност, означи доцент Чанков. Той посочи, Съединени американски щати са нужни на финансовия капитал първо като въоръжени сили и второ като печатница за долари, само че във от ден на ден места по света Съединени американски щати не съумяват да управляват.
„ При това състояние, невъзможността на финансовия капитал да изсмуква такава норма на облага, кара демократите, които обслужват неговите ползи, да прибегнат до такава последна стъпка като жертването на демокрацията в името на властта, изясни доцент Чанков и заключи: „ Демократите в Съединени американски щати жертваха демокрацията в името на властта “.
Още експертни отзиви: ;
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР