Независимо кой министър дойде след мен, той ще трябва да

...
Независимо кой министър дойде след мен, той ще трябва да
Коментари Харесай

Тагарев към наследника си: Ще решава същите проблеми, които и аз

Независимо кой министър пристигна след мен, той ще би трябвало да търси решения на същите проблеми, на които и аз. Това съобщи министърът на защитата в оставка пред публицисти. 

Той взе участие в откриването на изложбата “Българската войска – 20 години част от НАТО “, което се състоя в Националния военноисторически музей (НВИМ), предава Българска телеграфна агенция. 

" Министерството на защитата не може да работи без да има последователност. Това е национална функционалност и национална отговорност, не е отговорност на една или друга партия. Решенията на проблемите би трябвало да бъдат взимани взаимно с политическото, военното и административно управление "  посочи Тагарев. 

По думите му той и екипът му работят интензивно за усилване на наличието на НАТО на територията на България през идната година.

" През последните месеци имаме огромен прогрес в процеса на обмисляне в НАТО - за осъществяване на районните проекти на нашата територия, да бъде основан народен щаб на сухопътна дивизия ", означи военният министър в оставка.

Според него наличието на съюзни структури в България усилва националната сигурност.

" С тази война, която бушува толкоз покрай нашите граници, разбрахме, че всяка страна е длъжна да влага в своите лични благоприятни условия и по-късно, в случай че се наложи, всички дружно ще подсигуряваме общата сигурност ", отговори министър Тагарев на въпрос, обвързван с равносметката за двадесетте години участие на България в НАТО в подтекста на войната в Украйна.

" Едно от достиженията от последните години е точно това – разбрахме, че би трябвало да влагаме в личната си войска. Дълги години тя беше подценявана, бюджетът непрекъснато падаше. Сега към този момент наклонността е противоположна и въпросът пред нас е по какъв начин да го използваме ", добави той.

По думите на министър Тагарев участието на България в НАТО подсигурява спокойствието на българските жители с разбирането, че НАТО е съюз на единни, почтени членове, всеки от които би трябвало да се готви и всеки от които би трябвало да е подготвен да пази себе си, и да оказва помощ за отбраната на другите, когато това се наложи.

" В последните две години бюджетът за защита набъбна доста – тази година към този момент сме над два % от Брутният вътрешен продукт. Стартирахме няколко основни плана, приготвяме стартирането на други. Колкото и да не доближават парите, от позиция на материалната част, ние ще се модернизираме ", съобщи министърът. 

Проблемите с окомплектоването и задържането на качествени фрагменти в армията в действителност остават, дружно със основаването на мобилизационен капацитет в армията, който се изчерпва заради включването на наборната работа и прекратяването ѝ в края на 2007 година

По думите на министъра в оставка двукратното нарастване на заплатите на хората от защитата – с 10 % предходната година и с още 10 %, считано от 1 януари 2024 година, няма да реши казуса с неналичието на задоволително фрагменти, само че въпреки всичко ще бъде в плюс за решаването му, а търсенето на сложни решения би трябвало да продължи.

Според министър Тагарев решаването на въпроса за мобилизационния капацитет на страната е комплициран стадий, който не може да бъде решен в условия на политическа нестабилност. “Решаването му изисква политическа резистентност, ясна връзка с политическите партии, с обществото, и намиране на една необятна поддръжка, с цел да могат да бъдат взети съответни решения ”, сподели той.

Адмирал Ефтим Ефтимов - шеф на защитата на Република България, в навечерието на навършването на 20 години от участието на България в НАТО, пожела процентът от брутния вътрешен артикул за защита на България да доближи 2,5 %. По думите му това ще спомогне за решаването на най-важните въпроси, свързани с защитата на страната.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР