Независимо един от друг настоящият и бившият главен прокурор съзряха

...
Независимо един от друг настоящият и бившият главен прокурор съзряха
Коментари Харесай

Има ли политически мотиви в критиките на министър Рашков към държавното обвинение

Независимо един от различен актуалният и някогашният основен прокурор съзряха през днешния ден " политически претекстове " в рецензиите на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков към държавното обвиняване.

Коментара си Иван Гешев направи във връзка паралелните следствия, които води Министерството на вътрешните работи, а Сотир Цацаров - във връзка подозренията на Рашков за професионалния потенциал на прокуратурата.

След дълго неявяване от общественото пространство и ден откакто без нито един глас срещу беше освободен по негово искане като ръководител на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ), Сотир Цацаров застана пред отрасловата парламентарна комисия.

Днес, с цел да отбрани бюджета на КПКОНПИ за 2022 година, само че и да предизвести за корупционен риск в преходните и заключителните разпореждания на бюджета.

Пред депутатите Цацаров сподели, че парите за Комисията ще стигнат, само че единствено, в случай че е в този тип, в който е в този момент. Ако се преструктурира, каквито са желанията на ръководещите, ще би трябвало сериозна актуализация, предизвести той.

После изрази подозрения, че скоро ще има такова преструктуриране. Защото нямало единение в самата коалиция, а и тъй като правосъдното министерство нямало потенциал да напише добър закон.

Целта била единствено след време да паднат запорите на имуществото на избрани лица, сподели Цацаров, без да влиза в конкретика.

И откакто укори екипа на правосъдния министър Надежда Йорданова в липса на професионален потенциал, похвали прокуратурата, че го има. И след това ненадейно се върна над 20 години обратно, когато актуалният вътрешен министър Бойко Рашков беше определен за основен прокурор , само че тогавашният президент Петър Стоянов отхвърли да го назначи:

" Прокуратурата от време оно е имала почти тези пълномощия и тази конструкция, която има в този момент. Тя е подложена на дива рецензия от човек, който беше претендент за основен прокурор, който не стана основен прокурор -  не по негова виновност, и който тогава, когато аплайваше за основен прокурор, не сподели и дума за това, че тази прокуратура е йерархична, че тя е неспособна да работи, че тя се нуждае от промяна, че тя е неприятна. Когато аплайваше за основен прокурор, той в своята идея думичка сподели ли за промяна на прокуратурата, та в този момент толкоз буйно я реформира тази прокуратура? "

Прокуратурата се нуждае от промяна, сподели още Сотир Цацаров, който от 1 март ще е зависещ на Иван Гешев, само че това, което се предложило сега не били промени, а политически пушек.

По-рано през днешния ден - преди съвещанието на Висшия правосъден съвет, основният прокурор Иван Гешев видя " политически цели " в изявленията на вътрешния министър Бойко Рашков от последните дни за водени от Министерство на вътрешните работи следствия.

На въпрос на " Хоризонт " какво от това, по което ведомството работи, идва в прокуратурата, обвинител номер едно отговори:

" Многократно съм казвал, че когато един път нещо, което каже министърът на вътрешните работи се окаже правилно, ще разясня негово изказване. Препоръчвам на хората, които разясняват тематиката, да прочетат българската Конституция и Наказателно-процесуалния кодекс. Сигурен съм, че министърът я е прочел, само че не знам за какво разяснява нарушавания по този начин на избрани в закона правила. Отдавам това на избрани политически цели ".

Сред следствията, по които интензивно работи Министерство на вътрешните работи, е и такова, обвързвано с " Булгаргаз " и цените на синьото гориво. Във връзка него Рашков през вчерашния ден загатна за идно обвиняване и отговори с " близо сте " на въпрос дали става дума за някогашния началник на „ Булгараз “ Николай Павлов.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР