Независимо дали сте работили и пребивавали в Обединеното Кралство за

...
Независимо дали сте работили и пребивавали в Обединеното Кралство за
Коментари Харесай

Изключително важна информация за всички българи, живеещи и работещи на Острова! След Брекзит ще трябва да...

Независимо дали сте работили и обитавали в Обединеното Кралство за няколко месеца или години, при дефинитивно овакантяване на страната би трябвало да се сдобиете с избрани документи които да визиите пред съответните институции в България с цел да може да ви бъдат приети стаж, здравни осигуровки, и в някои случаи, даже да взимате обезщетение от Борсата по труда. В тази публикация ще ви срещнем с документите които са ви нужни при овакантяване на Обединеното кралство, по какъв начин да се сдобиете с тях, и по какъв начин да си върнете платените налози в случай че напускате страната преди края на финансовата година в Англия.

Документ признаващ здравни осигуровки от страна – членка на Европейски Съюз – E104 (S 041)

Българите, които се връщат дефинитивно в България, би трябвало да се снабдят с формуляр Е 104 или S 041 по новия правилник – уверение за сумиране на здравноосигурителни интервали. То дава опция на разположение, което се обезпечава в държава-членка на Европейски Съюз, да придобие здравноосигурителни права в резултат на признание на предходния му застрахователен стаж. Формулярът S 041 се подава в офиса на Национална агенция за приходите по непрекъснатия адрес на лицето при завръщането му в страната, като доказателство за обезпечаване в друга страна от Евросъюза за интервали след 1 януари 2007 година На негова база за времето след тази дата, в случай че лицата са здравноосигурени в друга страна-членка, се поправят отговорностите им за внасяне на здравноосигурителни вноски. Kак да се сдобия с Е 104? За задачата би трябвало да попълните заявление за условие на Е104 от страна членка което може да свалите от този линк:

Заявление за Е104 - http://www.nhif.bg/web/guest/82

Заедно със заявката приложете и копия от Документ удостоверяващ вноски за National Insurance – Request for record of National Insurance Account (ВИЖТЕ КАК ДА съдебна експертиза СДОБИЕТЕ С НЕГО Пожарна охрана - НАДОЛУ), или копия от P60, P45, Self Assessment forms.

Заявленията за издаване на Е 104 могат да се подават единствено в България по регион на местоживеене, персонално, от родител или прокурист, или да се изискват служебно от съответния здравен фонд в страната членка (с формуляри Е 001 или Е 107) - в деловодството на НЗОК или РЗОК, по пощата, по факс, или посредством електронно известие (е-mail).

Ако не сте били обезпечавани в Англия, губите здравноосигурителните си права и в България. Според българския закон това става, в случай че имате 3 месеца неплатени осигуровки през последните 36 месеца. Ако ви липсват месеци от по-стари интервали, преди последните 3 години, те на процедура нямат значение, тъй като ще са „ погасени по давност”. За да възстановите правата си да получавате безвъзмездна здравна помощ в родината, би трябвало да платите вкупом 12 месечни вноски върху минималния застрахователен приход – все още този размер е 16.80 лева, или да се осигурявате 6 поредни месеца, през които няма да можете да ходите гратис на доктор.

Въпрос: Мога ли да изискам документ Е104 от Обединеното Кралство до момента в който съм към момента тук?

Когато отворите линка за условие на формата и зададете условие на форма Е104, системата ви уведомява че би трябвало да изискате формата от локалните управляващи във вашата страна. С две думи – следвайте стъпките разказани по – горе като подадете заявление в отделение на Национална агенция за приходите по местоживеене и те ще изискат документа по длъжностен път.

 https://1.bp.blogspot.com/--n9G68_L4S8/WSRQ3VNPgtI/AAAAAAAAAI8/gNspj3XYFkAOj8kq4OQJnusWr8Gk2NUsgCLcB/s640/e104.png

Изискване на писмо – доказателство за National Insurance Number CA5403

Много от институциите в България изискват писмо – доказателство за Вашия NIN в Обединеното Кралство. Ако сте изгубили писмото си, преди да заминете за България можете да подадете заявление за ново писмо – с цел да го извършите, попълнете форма CA5403 в линка по – долу и я изпратете на адрес:

National Insurance Contributions and Employer Office

HM Revenue and Customs

BX9 1AN

Форма CA5403 : https://public-online.hmrc.gov.uk/lc/content/xfaforms/profiles/forms.html?contentRoot=repository:///Applications/NICs_iForms/1.0/CA5403&template=CA5403.xdp

Форма R38 – Заявление за преразглеждане и възвръщане на надплатени такси (Важи и при непрекъснато престояване в Обединеното Кралство, няма потребност да напускате)

Ако смятате че през миналата или някоя от другите финансови години през които сте работили в Обединеното Кралство са ви удържани прекомерно доста такси, можете да попълните форма за преразглеждане на такси и в случай че сте прави, да ви върнат надплатените пари. За задачата попълнете формата по – долу:

Форма R38: https://public-online.hmrc.gov.uk/lc/content/xfaforms/profiles/forms.html?contentRoot=repository:///Applications/PersonalTax_iForms/1.0/R38&template=R38.xdp

Възвръщане на такси в случай че напускате страната дефинитивно преди края на финансовата година в Обединеното Кралство – Form P85

В Обединеното Кралство финансовата година тече от 6 Април до 5 Април идната година. Ако напуснете страната преди края на финансовата година, то вие можете да си възвърнете всички такси платени през настоящата финансова година която сега тече стига да не сте надвишили своя Tax Free Personal Allowance който за 2017/2018 е £11,500. Ако общата заработка за актуалната финансова година е по - малко от тази сума, ще ви върнат всички такси. Ако е повече - ще ви върнат част от таксите. За задачата би трябвало да подадете заявление P85 - Leaving the UK – getting your tax right. Съвет: Хубаво е да имате P45 от последния шеф, с цел да можете да употребявате информацията, цифрите и да сте сигурни че всичко ще е 100% тъкмо и правилно. ВАЖНО! – попълнете тази форма ПРЕДИ да напуснете Обединеното Кралство с цел да избегнете проблеми и ненужно закъснение. Парите могат да ви бъдат платени в банкова сметка или с чек.

Форма Р85: https://public-online.hmrc.gov.uk/lc/content/xfaforms/profiles/forms.html?contentRoot=repository:///Applications/PersonalTax_iForms/1.0/P85&template=P85.xdp

Документ удостоверяващ вноски за National Insurance – Request for record of National Insurance Account

Съветваме ви преди да напуснете Обединеното Кралство да се сдобиете с документ удостоверяващ национално осигурителни вноски – какъв брой тъкмо имате и за какъв интервал сте платили. Този документ може да послужи и пред Национална агенция за приходите, и пред НОЙ. За да се сдобиете с подобен документ, попълнете следната онлайн форма. Отнема 10 работни дни да получите отговор.

Форма: https://online.hmrc.gov.uk/shortforms/form/NIStatement

Напускане на Обединеното Кралство – Форма U1, вписване в Бюрото по труда в България (само за employed!)

Ако сте работили в Обединеното Кралство като наето лице (employed) може да се регистрирате в Бюрото по труда, да си подадете документи и да получавате обезщетение от Национален осигурителен институт което зависи от няколко фактора, в това число дали сте били регистрирани в бюрото по труда през последните 3 години, какъв брой време сте работили през последните 24 месеца, размера на заплатата която сте получавали, какви документи ще визиите пред институциите и причина за овакантяване на работа.

Към момента, общоприетото на ден заплащане от Национален осигурителен институт е 7,20 лв. дневно.

За да можете да вземате по този начин известното ГОЛЯМО парично обезщетение, както казахме, би трябвало да отговаряте на избрани условия, а точно:
Трябва да имате най-малко 9 месеца работен стаж през последните 24 месеца – като стажа може да е с спиране, може и да е и от Англия, и от България. Не би трябвало да сте били регистрирани в бюрото по труда през последните три години. Трябва да сте били на трудов контракт и, забележете, НЕ би трябвало да сте напуснали или да сте били УВОЛНЕНИ; би трябвало да сте били СЪКРАТЕНИ (например, приключване на контракт или съкратена работна ръка), с цел да се класирате за обезщетение. Трябва да предоставите всички нужни документи пред Национален осигурителен институт – в това число P45, P60, пейслипове, както и писмо от работодателя потвърждаващ повода за овакантяване на работа телефон и име за контакт. Ако не предоставите всички документи, рискувате да не вземате съществено парично обезщетение. Трябва да спазите всички времеви скали и да подадете документите си в период.
Първото нещо което бихме ви посъветвали да извършите е да подадете заявление за U1 form още до момента в който сте в Англия, преди да напуснете страната. Въпреки рекомендацията, можете да подадете заявление и от България. Причината да ви посъветваме сами да подадете заявление за тази форма е тъй като въпреки че в Национален осигурителен институт сами ще изискат тази форма по електронен път от Англия, постоянно стават неточности които могат да се отразят отрицателно на вашата апликация за обезщетение, а и по този начин и по този начин ще попълвате тази форма там на място в Национален осигурителен институт, ще е доста по – елементарно и комфортно просто да имате вашия подготвен документ на разположение и да препишете деликатно и тъкмо всичко.

Разбира се това е ваш избор и в случай че желаете, може да се явите напряко в Национален осигурителен институт и да попълните заявление там и на място. За всички решили да аплайват самостоятелно за копие от U1 form, предоставяме линк и попълнена примерна форма по - долу.

Документ U1 – http://www.hmrc.gov.uk/forms/2005/ca3916.pdf

Ако сами подавате заявление до HMRC, документите се изпращат на адрес:

NIC & EO HM Revenue and Customs BX9 1AN United Kingdom

СЪВЕТИ:

* Много е значимо да се регистрирате на борсата до седмият ден след привършване на работа. Датата е написана на последният ви P45. Ако просрочите тази дата, рискувате да загубите компенсацията си.

* Много е значимо повода за овакантяване на работа да е Redundancy или Expiry of contract. Препоръчваме втората алтернатива. HMRC може би ще се свърже с вашия предходен шеф с цел да удостовери повода. Ако повода не е редуциране или приключване на контракт, рискувате да загубите компенсацията си.

* Много е значимо да носите всички свои документи при записване на борсата по труда – писмо за НИН, P45,P60, payslips, дипломи.

След записването в бюрото по труда ще ви изпратят в съответното поделение на Национален осигурителен институт за вашият град или село. Там,ще би трябвало да попълните няколко документа и заявление за засвидетелствуване на стаж добит в друга страна членка на Европейски Съюз. Заедно с тези форми ще би трябвало да попълните и форма U1 която е безусловно същата като попълнената примерна форма по – долу. Ако смятате че ще е по елементарно за вас, си свалете форма от линка и си я попълнете авансово,

или представете към този момент истинска форма U1 от HMRC. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО искайте сами да си попълните формата в случай че не ви дават такава.

Отново - Документ U1 – http://www.hmrc.gov.uk/forms/2005/ca3916.pdf

Решението от Национален осигурителен институт излиза до 3-4 месеца - може да е за по - малко време, зависи от доста фактори. Колко пари ще получавате, както и какъв брой месеца ще получавате обезщетение е строго самостоятелно и зависи от вашия работен стаж и работно заплащане. Обикновено е 60% от вашето трудово заплащане за последните 2 години.

Ако не отговаряте на изискванията, още веднъж ще взимате обезщетение само че в размер на 7,20 лв. дневно за 4 месеца.

Ако не сте съгласни с решението на Национален осигурителен институт, имате право да обжалвате. За задачата се консултирайте със чиновник на Национален осигурителен институт или юрист.

Повече информация: http://www.noi.bg/benefits/benefits/101-unemployment/625-pokso

Източник: emigrantche.blogspot.co.uk
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР