Независимо дали сте млад или възрастен, можете да подобрите цялостното

...
Независимо дали сте млад или възрастен, можете да подобрите цялостното
Коментари Харесай

Учени откриха как да удължим живота си чрез съня

Независимо дали сте млад или възрастен, можете да подобрите цялостното си здраве и евентуално да удължите живота си с години, когато придобиете цялостен набор от положителни привички за сън. Ново проучване за това ще бъде показано на годишната научна сесия на Американския лицей по кардиология идващия месец.

Проучването открива, че младежите, които имат по-полезни привички за сън, имат все по-малка възможност да умрат рано. Нещо повече, данните сочат, че към 8% от смъртните случаи по каквато и да е причина могат да бъдат приписани на неприятни модели на сън.
-->
Очакваната дълготрайност на живота е била с 4,7 години по-голяма за мъжете - и с 2,4 години по-голяма за дамите - които са съобщили, че имат всичките тези пет индикатора за качество на съня, спрямо тези, които не са имали нито един или единствено един от петте удобни детайла на нискорисков сън.

" Ако хората имат всички тези идеални характерности на съня, вероятността да живеят по-дълго е по-голяма ", споделя съавторът на проучването Франк Циан, лекар на медицинските науки от Beth Israel Deaconess Medical Center.

Петте основни навика са:
седем или осем часа сън на нощтрудности при заспиването не повече от два пъти седмичнопроблеми със заспиването не повече от два пъти седмичнода не се употребяват медикаменти за сънусещане за добра отпочиналост при пробуждане най-малко пет дни в седмицата.
" Смятам, че тези резултати акцентират, че единствено достатъчното количество часове сън не е задоволително ", споделя доктор Циан, клиничен помощник по медицина в Харвардското здравно учебно заведение. " Наистина би трябвало да имате спокоен сън и да нямате огромни проблеми със заспиването и задържането на съня ".

Едно от рестриктивните мерки на изследването е, че не е налична информация за типовете употребявани помощни средства за сън или медикаменти, както и за това какъв брой постоянно и дълго са ги употребявали участниците.

Изследователите са разгледали данни от над 172 300 възрастни американци на междинна възраст 50 години, които са взели участие в годишно здравно изследване в интервала 2013-2018 г.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР