Независимо дали ги обичате или мразите, не може да се

...
Независимо дали ги обичате или мразите, не може да се
Коментари Харесай

Проучване: Консумацията на броколи помага за здравето на червата

Независимо дали ги обичате или ненавиждате, не може да се отхвърли, че броколите са потребни за здравето. Предишни изследвания са открили, че дребният зарзават може да помогне за понижаване на риска от развиване на диабет вид 2 и рак, само че до момента не беше ясно по какъв начин.

Ново изследване върху мишки демонстрира, че тайната на тази суперхрана е в освобождението на молекули, които оказват помощ за отбрана на чревната лигавица, оповестява „ StudyFinds “.

" Какво се случва в организма, когато ядем броколи? ", изяснява създателят на проучването Гари Пърдю, началник на катедрата по селскостопански науки " Х. Томас и Дороти Уилитс Халоуел " в Пенсилвания, в известие на университета. " Нашето проучване оказва помощ да се разкрият механизмите, по които броколите и други храни въздействат удобно на здравето на мишките, а евентуално и на хората. То дава безапелационни доказателства, че кръстоцветните зеленчуци, като броколи, зеле и брюкселско зеле, би трябвало да бъдат част от здравословната диета. "

Стената на тънките вътрешности пропуща водата и питателните субстанции в организма, като по едно и също време с това блокира хранителни частици и бактерии, които биха могли да причинят щета. Някои кафези, които обгръщат червата, като ентероцитите (участват в усвояването на водата и питателните вещества), гоблетните кафези (създават пласт слуз, с цел да предпазят чревната стена) и клетките на Панет (които освобождават антимикробни протеини), оказват помощ за стабилизирането и поддържането на червата здрави.

Как се вписва броколито в уравнението?

Кръстоцветният зарзават освобождава молекули, които се свързват с арил въглеводородния рецептор - тип протеин, наименуван транскрипционен фактор. Свързването на двете субстанции провокира реакция, засягаща функционалността на чревните кафези.

До това изобретение се стига след хранене на група мишки с диета, съдържаща 15 % броколи - еквивалентно на 300 грама на ден за хората. Освен това обособена група мишки служи като контролна група и употребява диета, която не съдържа броколи. След това учените изследват тъканите на животните, с цел да открият какъв брой броколи задейства арилхидрокарбоновия рецептор. Те също по този начин търсят промени в видовете кафези и концентрацията на слуз след потреблението на зеления зарзават.

" Здравето на червата на мишките, които не са били хранени с броколи, е било нарушено по разнообразни способи, за които е известно, че са свързани с заболявания ", изяснява Пърдю. " Нашето проучване допуска, че броколите и евентуално други храни могат да се употребяват като естествени източници на лиганди и че диетите, богати на тези лиганди, способстват за устойчивостта на тънките вътрешности. "

При мишките, които не ядат броколи, липсва активиране на арил хидрокарбоновия рецептор. На собствен ред тези гризачи демонстрират промени във функционалността на чревната преграда, по-бавно време за постигане на храната до тънките вътрешности и по-малък брой на гоблетните кафези, създаващи защитна слуз. Налице е и по-ниска централизация на кафези на Панет и ентероцити. Резултатите демонстрират, че активирането на този значим рецептор може да промени клетъчните и метаболитните функционалности на стомашно-чревния тракт.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР