Независимият Върховен административен съд (ВАС) и независимата Централна избирателна комисия

...
Независимият Върховен административен съд (ВАС) и независимата Централна избирателна комисия
Коментари Харесай

Правосъдието не работи през уикенда

" Независимият " Върховен административен съд (ВАС) и " самостоятелната " Централна изборна комисия за следващ път се оказаха участници в политически координирано интензивно мероприятие - този път против машинното гласоподаване.

Върховен административен съд нямал дежурни съдии в събота, деня преди изборите, тъкмо когато те са най-необходими. Случайно в петък вечерта ЦИК взема решение да анулира машинния избор за локалните избори. Пак инцидентно, несъмнено, в същия ден група депутати разиграха театър в Народното събрание за да дискредитират машинното гласоподаване, стимулирано с нелепа информация на ДАНС - че зам.-министърът на електронното ръководство Михаил Стойнов " непозволено " снимал обществената процедура по създаване хеш кода на машините, което евентуално можело да сътвори съмнение към машините.

Така България гласоподава с хартиени бюлетини на първия тур на изборите, а рекордният брой невалидни бюлетини е индикация за големи измами. И откакто подредбата на общинските препоръки беше решена,. И даде да се разбере, че за всичко е отговорен министърът на електронното ръководство Александър Йоловски, тъй като не е подписал персонално узаконяването на машините.
Реклама
Действително трайна процедура на съда е, че в сходни случаи министърът не може да делегира на заместника си да извърши дейности, които законът разпорежда на него. Но има и друга трайна процедура на съда, която гласи, че в случай че даден орган не е показал съответно правно съображение, на което се издава един акт, съдът не може вместо него да дефинира това съображение. А в тази ситуация съдът е направил тъкмо това - " дописал " е решението на ЦИК, с цел да го узакони.

По закон решенията на ЦИК се апелират пред Върховен административен съд и се гледат по бърза писта - най-много три дни. Въпрос на здрав разсъдък и отговорно ръководство е да има дежурен състав най-малко през изборния уикенд. Каквито е имало при други избори. През 2009 година дори тогавашният ръководител на съда Константин Пенчев една събота персонално оглави състава, който анулира отхвърли на ЦИК да записва " Синята коалиция " за присъединяване в изборите. Днес обаче високоплатените български съдии се препъват от бързане единствено при проблеми като " Капитан Андреево ".

Когато би трябвало да се услужи на мафията, Върховен административен съд е енергичен. Когато сходни ползи имат полза Върховен административен съд да не се произнася, дежурни сформира няма. Принципи ли? Правото ли? Справедливостта? Интересите на хората? Не, не - те работят друго.
Свързани публикации Съдът позволи гласоподаване с машини на балотажа под изискване 30 октомври 2023, 20:56 Сбърканата идея за ЦИК и нейните решения 30 октомври 2023, 15:46 Какво става: машинно гласоподаване най-малко на първия тур няма да има, министър председателят желае оставки в ДАНС, доверието към изборите е под въпрос 28 октомври 2023, 16:37 ГЕРБ-ДПС поеха рисков курс към компрометиране на изборите 28 октомври 2023, 00:46 Невъзможната ЦИК 11 септември 2023, 15:32
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР