Независимият прокурор, който ще бъде натоварен с отговорността да разследва

...
Независимият прокурор, който ще бъде натоварен с отговорността да разследва
Коментари Харесай

Проф. Каюер от Венецианската комисия: Главният прокурор не може да назначава човека, който ще го разследва

Независимият прокурор, който ще бъде претрупан с отговорността да проверява основния прокурор, не трябва да бъде чиновник, който получава указания от основния прокурор, нито да дължи своето предопределение на него, нито да е магистрат, чиято кариера ще зависи от основния прокурор. Това споделя в изявление за Mediapool холандският правист проф. Мартин Каюер, който е част от екипа на Венецианската комисия, написал последния отчет за България. В момента българското държавно управление прави тъкмо противоположното на рекомендациите на Венецинската комисия, претендирайки, че ги извършва. Предложението е така наречен " самостоятелен " прокурор да бъде избиран от Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет, управлявана от основният прокурор, който има право на глас и голямо въздействие върху сътрудниците си. На този декор държавното управление планува " самостоятелният " прокурор да бъде подпомаган от подвластни от основния прокурор магистрати при следствието. Реформа на Висшия правосъден съвет не се планува.

Проф. Каюер, българското държавно управление даде бърз отговор на последния отчет на Венецианската комисия. С препоръчаните промени се планува основаването на " самостоятелен прокурор ". Този магистрат ще бъде част от структурата на Върховната касационна прокуратура и ще може да проверява основния прокурор, макар че е назначен от Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет. Ще бъде ли задоволително " самостоятелен " този прокурор и това задоволително ли е за осъществяване на действителни промени.

Венецианската комисия акцентира в своето решение, че казусът, посочен по делото " Колеви против България " (че българският основен прокурор е недостижим – б.р.) не може да бъде решен единствено с една корекция. Това изисква композиция от институционални промени, ново процесуално и материално право, както и еволюция на професионалния етос и политическата просвета в страната. Въпросът дали промяната ще проработи на процедура зависи от доста фактори. Но при всички положения, (независимият прокурор) не трябва да бъде публично лице, което получава указания от основния прокурор или може да получава указания от него. Нито да дължи своето предопределение на основния прокурор, нито да е човек, чиято бъдеща кариера зависи от основния прокурор.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР