Незапечатаните документи описват подробно как властите са оправдали нападението на канзаски вестник

...
Наскоро разпечатани съдебни протоколи дават представа за това как органите
Коментари Харесай

Наскоро разпечатани съдебни протоколи дават представа за това как органите на реда са оправдали крайно необичайна атака на офиса на вестник в Марион, Канзас – решение, което предизвика широко осъждане от новинарски организации и защитници на свободата на печата.

Офисът на шерифа на окръг Марион заяви, че разследва „кражба на самоличност“ и „незаконни действия, свързани с компютри“, когато претърси офисите на Marion County Record, дома на издателя на вестника Ерик Майер и дома на местен градски съветник – конфискува компютри , мобилни телефони и други материали, според незапечатаните клетвени декларации за обиск.

В нередактирани клетвени декларации, получени от CNN, началникът на полицията в Марион Гидиън Коди предположи, че нападенията са базирани на убеждението, че репортерката Филис Зорн е получила незаконно шофьорските досиета на собственичката на местния ресторант Кари Нюел, преди вестникът да публикува история за нея.

МАРИОН, КАНЗАС - 14 АВГУСТ 2023 г. Ерик Майер, издателят на Marion County Record, провежда телевизионни интервюта днес в офиса на вестника в отговор на безпрецедентната акция в петък от местни служители на реда, които иззеха компютри, мобилни телефони и репортажни материали от Marion Офисът на окръг Рекорд, репортерите на вестника и домът на издателя. Кредит: Mark Reinstein/MediaPunch /IPX МАРИОН, КАНЗАС – 14 АВГУСТ 2023 г. Ерик Майер, издателят на Marion County Record, провежда телевизионни интервюта днес в офиса на вестника в отговор на безпрецедентната акция в петък от местни служители на реда, които иззеха компютри, мобилни телефони и репортажни материали от Marion County Record офиса, репортерите на вестника и дома на издателя. Кредит: Марк Рейнщайн/MediaPunch/IPX Марк Рейнщайн/MediaPunch/AP

Но по-малко от седмица след нападенията главният прокурор на окръг Марион Джоел Енси оттегли заповедите за претърсване и поиска от властите да върнат конфискуваните материали, заявявайки, че „не съществуват достатъчно доказателства, за да се установи достатъчна правна връзка между това предполагаемо престъпление и претърсените места и предметите иззети.“

Записите от шофирането бяха изпратени първо на Zorn от жена на име Пам Мааг, която потвърди пред CNN, че е изпратила документите, които е получила от отчуждения съпруг на Кари Нюел, Райън Нюел.

Въпреки че клетвената декларация не описва съдържанието на записите, интервюта с Мааг и съпруга и история, публикувана от Marion County Record на 9 август, показват, че Кари Нюел е шофирала без валидна книжка, след като е получила цитат за шофиране под въздействие в 2008 г., докато тя търсеше лиценз за алкохол за своя ресторант.

Майер каза пред CNN, че Зорн е изтеглил записа на Нюел, за да провери информацията, която е получила от източник. CNN се обърна към Zorn за коментар, но не получи отговор.

Коуди пише, че разследване е установило, че Зорн е изтеглил личните записи на Нюел от уебсайта на Канзаското министерство на приходите – три минути преди някой, използващ името „Кари Нюел“, да изтегли записите, според документите. Нюел обаче каза на Коди, че не е изтеглила информацията, нито е упълномощила някой друг да го направи, пише той.

Записът на Marion Co. е публикуван за първи път след нападението Записът на Marion Co. е публикуван за първи път след нападението KWCH

„Изтеглянето на документа включва или представяне на жертвата, или лъжа относно причините, поради които записът е бил търсен“, пише Коуди.

Шерифът предостави списък с разрешени типове искания за записи – изглежда, че са от уебсайта на Министерството на приходите – който не предоставя опция за журналистите да изискват записи.

„В Америка не е престъпление да си репортер“, каза Бърни Роудс, адвокат на вестника. „Тези клетвени декларации доказват, че единственото така наречено „престъпление“, което шеф Коди разследва, е да бъде репортер.“

Роудс отрече заплахата срещу Нюел и каза, че вестникът първоначално не е публикувал информация за шофьорското досие на Нюел, опасявайки се, че вестникът се използва „като пионка в спорен развод“. По-късно вестникът публикува история, в която се споменава записът, след като Нюел го обвини в незаконно получаване на записа.

Нюел каза на CNN, че преди това е получавала DUI и е влизала в програма за отклоняване. Когато CNN разговаря с нея миналата седмица, тя настоя, че има валидна шофьорска книжка и не й е забранено да получи лиценз за алкохол поради DUI. Тя все още не е отговорила на запитване дали е карала без книжка след нарушението.

МАРИЪН, КАНЗАС - 12 АВГУСТ 2023 Г. При безпрецедентна акция в петък местните правоприлагащи органи иззеха компютри, мобилни телефони и репортажни материали от офиса на Marion County Record, репортерите на вестника и дома на издателя. Кредит: Mark Reinstein/MediaPunch /IPX МАРИЪН, КАНЗАС – 12 АВГУСТ 2023 Г. При безпрецедентна акция в петък местните правоприлагащи органи иззеха компютри, мобилни телефони и репортажни материали от офиса на Marion County Record, репортерите на вестника и дома на издателя. Кредит: Марк Рейнщайн/MediaPunch/IPX Марк Рейнщайн/MediaPunch/AP

Нахлуването в офиса на вестника беше широко критикувано като сериозно нарушение на правата на Първата поправка на окръг Марион. Обикновено органите на реда връчват на журналистите призовка, когато разследват престъпление.

Роудс и Майер казаха, че обмислят съдебно дело срещу града.

Браян Бина, един от двамата адвокати на Марион Сити, каза пред CNN, че възможността за съдебно дело ги е накарала да наемат частна адвокатска кантора, McDonald Tinker, за провеждане на разследване.

Бина не можа да каже кога и дали резултатите от вътрешно разследване ще бъдат оповестени публично.

Дженифър Хил, адвокат на McDonald Tinker, работеща по случая, отказа да предостави подробности за разследването.

Елизабет Улф от CNN допринесе за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР