Незаконни са заповедите, с които са арестувани журналистът Димитър Стоянов

...
Незаконни са заповедите, с които са арестувани журналистът Димитър Стоянов
Коментари Харесай

Съдът: Незаконна е заповедта за ареста на журналиста Димитър Стоянов

Незаконни са заповедите, с които са задържани журналистът Димитър Стоянов и съпътстващото го лице (адвокат, който е бил на мястото на ареста и също бе арестуван - б.р.).

Това постанови Пернишкият административен съд, стана ясно от решенията на съда. Актовете на Министерство на вътрешните работи бяха атакувани пред съда ред посредством юрист Николай Хаджигенов. Другият задържан публицист - Атила Биро от румънския уебсайт Rise Project е пропуснал периода за обжалване.

Съдиите Любомир Луканов и Слава Георгиева разказват осъществените от Министерство на вътрешните работи нарушавания при издаването на анулираните заповеди.

Припомняме, Димитър Стоянов, Атила Биро и съпътстващият ги техен прочут бяха арестувани край радомирското село Егълница на 13 септември вечерта. Биро и Стоянов са оковани в белезници, до момента в който се опитваха да спасят от заличаване документи на консултантски компании, свързани с огромната строителна компания " Джи Пи Груп ".

Вчера, 14 ноември, от Спецпрокуратурата оповестиха за двама чиновници на " Джи Пи Груп " упрекнати за пране на пари.

По-късно от компанията оповестиха, че всичките им средства са чисти.

" Оспорваната заповед за полицейско задържане е незаконосъобразна и заради издаването й в несъгласие с задачата на закона... Целта на насилствената административна мярка - задържане за период до 24 часа, налагана по реда на член 72, алинея 1, т. 1 от ЗМВР не е да се наложи наказване за открито по безапелационен метод закононарушение, а да се попречи на уличения да се укрие, да извърши друго закононарушение или да осуети наказателно гонене, посредством изтриване на улики на място на престъпление, укриване на улики или лица - като за всеки съответен случай на задържане данните следва да бъдат изрично открити, което е напълно в тежест на административния орган, издател на акта ", написа в претекстовете на съда.

Според съда 7-часовият арест на публицистите опонира напълно на същността и предназначението на насилствените административни ограничения.

Решението предстои на обжалване с касационна тъжба пред Върховния административен съд в 14-дневен период от съобщаването му на страните.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР