Незаконна е таксата за битови отпадъци на Община Хасково за

...
Незаконна е таксата за битови отпадъци на Община Хасково за
Коментари Харесай

ВАС отмени такса смет 2020г. за Хасково

Незаконна е таксата за битови боклуци на Община Хасково за 2020 година, реши, като остави в действие решението на Административния в Хасково, с което бе анулирано това на Общинския съвет за определянепо-висок размер на таксата.

Делото стартира по тъжби на 7 компании и жители, че не е ясно по какъв начин се тъкмо се образуват разноските по предоставяната услуга, на чиято база е избрана по-високата такса за 2020 година Жалбите са против по-високата такса боклук за население и за жилищата на предприятията в размер на 3.50 промила върху данъчната оценка на недвижимите парцели, както и по таксата за всички нежилищни парцели на предприятия, когато не е подадена декларация в открития период, заявен е по-малко от нужния брой от съответния тип съдове за битови боклуци или когато не могат да се открият броя на непотребните съдове и се заплаща годишна такса в размер на 13 промила върху по-високата стойност от данъчната оценка и отчетната стойност на недвижимите парцели.

По делото е открито, че нито при правене на разходната част в докладната бележка за Общински съвет, нито в план-сметката, има разбори, калкулации или планове на предвижданите планирани разноски за дейностите. Липсва детайлизиране на обособените пера, формирали посочените систематизирани суми, като не излиза наяве по какъв начин са образувани те. Така да вземем за пример, в разходната част са заложени крайни стойности на разноски за дейностите непорочност, метене, миене и снегопочистване. Не се съдържа на никое място подробна разбивка, която да включва разноски за работни заплати или закупени материали, гориво и други, които са относими към предоставяните услуги, написа в претекстовете на ХАС.

Последваха две касационни тъжби от Общински съвет и хасковския кмет Станислав Дечев за решението на Административен съд-Хасково.

Таблицата, показана в докладната бележка на Кмета на Община Хасково, съдържа само изброяване на детайли, формиращи разходната част на план-сметката, както и заложени крайни суми. По този метод, при липса на подробни претекстове по отношение на крайните заложени в план-сметката суми, се препятства опцията за инспекция вярно и законосъобразно ли са изчислени разноските, както вярно е съобразено от страна на административния съд, отбелязва Върховен административен съд.

В последна сметка решението е, че това на хасковските съветници е нелегално, дефинира Върховен административен съд и остави в действие Решение № 375/06.08.2021 година, постановено по адм. дело № 402/2020 година по разказа на Административен съд – Хасково.

Определението е дефинитивно и не предстои на обжалване.

Според адвокати, жители и компании могат да потърсят от общината надвзетите пари за таксата, като подадат заявление.

Предстои съдът да се произнесе и по таксите за 2021г. и 2022 година, които също са атакувани в съда. Хасковският съд анулира отчасти такса боклук и за 2021 година, като следва решение на Върховен административен съд след обжалване от общината. В съда е атакувана и таксата за 2022 година, а съвещание по делото в ХАС е планувано за през днешния ден.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР