Незабележимо за нас, растенията са заобиколени от фина мъгла от

...
Незабележимо за нас, растенията са заобиколени от фина мъгла от
Коментари Харесай

Учени заснеха как растение разговаря със свой съсед

Н езабележимо за нас, растенията са заобиколени от фина мъгла от въздушни съединения, които употребяват за връзка и отбрана. Подобно на миризмите, тези съединения отблъскват гладните тревопасни и предизвестяват прилежащите растения за прииждащи нападатели. 

Учените знаят за тези растителни защитни средства още от 80-те години на предишния век, като от този момент са ги разкрили в над 80 растителни типа. Екип от японски откриватели употребява техники за визуализация в действително време, с цел да разкрие по какъв начин растенията одобряват и реагират на тези въздушни сигнали. 

Знаем по какъв начин растенията изпращат известия, само че не и по какъв начин ги получават 

В това проучване Юри Аратани и Такуя Уемура, молекулярни биолози от Университета в Сайтама, Япония, и сътрудниците им употребяват помпа за прекачване на съединенията, предавани от засегнати и нападнати от инсекти растения, върху техните неповредени съседи. Те употребявали флуоресцентен микроскоп, с цел да следят какво се случва.  

Гъсеници (Spodoptera litura) са били сложени върху листа, отрязани от доматени растения и арабидопсис талиана (Arabidopsis thaliana), постоянно срещан бурен. 

Изследователите са снимали реакциите на второ, неповредено, свободно от инсекти растение към тези сигнали за заплаха. 

Тези растения не бяха елементарни бурени: те бяха генетично изменени, тъй че клетките им да съдържат биосензор, който флуоресцираше в зелено, когато беше засечен приток на калциеви йони. Калциевата сигнализация е нещо, което човешките кафези също употребяват за връзка, оповестява Science Alert. 

Екипът употребява сходна техника за премерване на калциевите сигнали в миналогодишно изследване на флуоресцентни растения, когато са проучвали растение от типа срамежлива мимоза (Mimosa pudica), което бързо движи листата си в отговор на допиране, с цел да избегне хищници. 

Scientists Film Plant 'Talking' to Its Neighbor, And The Footage Is Incredible
— Trinity RedorBluePill HiHoKermitTheFrogHere (@TrinityUtube)
Този път екипът визуализирал по какъв начин флората реагира на летливи съединения, които растенията освобождават в границите на секунди след пострадване. 

Това не беше естествена режисура: съединенията бяха съсредоточени в пластмасова бутилка и изпомпвани върху растението-реципиент с непрекъсната скорост, само че това разреши на откривателите да проучват, какви съединения се съдържат в острата примес, оповестява още Science Alert.  

Както можете да видите във видеото в края на публикацията, неповредените растения са приели известията на своите засегнати съседи ясно и изрично, като са реагирали с прояви на калциева сигнализация.  

Анализирайки разнесените във въздуха съединения, откривателите откриват, че две съединения, наречени Z-3-HAL и E-2-HAL, провокират калциеви сигнали в арабидопсис.  

Експертите също по този начин дефинираха кои кафези първи реагират на сигналите за заплаха, като сътвориха растения от арабидопсис с флуоресцентни датчици. Предпазните кафези са бобовидни образования по повърхността на растенията, които основават стомата - дребни пори, които се отварят към атмосферата, когато растенията " вдишват " CO2. Мезофилните кафези са вътрешната тъкан на листата, а епидермалните кафези са най-външният пласт или кожата на листата на растенията, показват учените.  

Когато растенията арабидопсис са изложени на Z-3-HAL, охранителните кафези генерират калциеви сигнали в границите на към минута, след което мезофилните кафези одобряват известието. 

Нещо повече, предварителното отнасяне на растенията с фитохормон, който затваря стоматите, доста понижава калциевите сигнали, което допуска, че стоматите работят като " ноздрите " на растението. 

" Най-накрая разкрихме комплицираната история за това по кое време, къде и по какъв начин растенията реагират на въздушните " предупредителни известия " от застрашените си съседи ", споделя Масацугу Тойота, молекулярен биолог от Университета Сайтама в Япония и старши създател на проучването. 

" Тази ефирна информационна мрежа, скрита от погледа ни, играе основна роля за навременното предотвратяване на прилежащите растения от непосредствени закани ", показва още ученият. 

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР