Неясно остава политическото бъдеще на Чехия след парламентарните избори. Управляващата

...
Неясно остава политическото бъдеще на Чехия след парламентарните избори. Управляващата
Коментари Харесай

Кой ще стане премиер на Чехия след обрата на изборите

Неясно остава политическото бъдеще на Чехия след парламентарните избори. Управляващата партия изненадващо загуби от дясноцентриска коалиция. Но министър председателят Андрей Бабиш към момента има късмет да резервира властта. Сформирането на кабинет обаче, ще се забави, тъй като президентът Милош Земан беше признат по неотложност в болница.

Милиардерът - предприемач Андрей Бабиш, считан за знак на популисткия шовинизъм в Централна Европа, пое премиерския пост през 2017 година Недоволството против него се ускори по време на пандемията. Бабиш продължава да е вторият най-богат човек в Чехия. Преди дни името му изплува в досиетата " Пандора ".

След нощта на еуфория, утринна среща в президентската резиденция край Прага постави завършек на ликуването в лагера на опозицията.

Президентът Милош Земан приел дългогодишния си съдружник Андрей Бабиш. След диалога Земан бил откаран по неотложност в болница. Президентът, който страда от невропатия, лежа там преди няколко седмици. Държавният глава на Чехия има представителни функционалности, само че той би трябвало да дефинира кой да образува новото държавно управление.

Според изборните резултати партията на Бабиш изостава с по-малко от % от дясноцентриската коалиция " Заедно ".

Истина е, не смятахме, че ще загубим, призна Андрей Бабиш.

На трето място е демократичният съюз сред " Партията на пиратите " и партията " Кметове и самостоятелни ". Общо двете опозиционни обединения имат 108 в 200-местния парламент.

Двата демократични съюза имат късмет дружно да образуват държавно управление, счита Петер Фиала, водач на коалиция " Заедно ".

Преди изборите обаче, президентът съобщи, че ще връчи мандата на партията, а не на обединението, спечелила най-вече гласове.

Ние сме най-силната партия, уверен е Андрей Бабиш.

Бабиш влезе в политиката със солидна биография - империя в химическата, хранително вкусовата индустрия и в медиите. За ръководството на страната постоянно е казвал, че тя би трябвало да се ръководи като компания.

Премиерският му мандат беше съпроводен от обвинявания за машинация и спор на ползи и рецензии за неприятно справяне с пандемията, която лиши живота на над 30 000 души в Чехия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР