Nexo, водеща световна институция за дигитални активи, завежда иск за

...
Nexo, водеща световна институция за дигитални активи, завежда иск за
Коментари Харесай

Официално: Nexo съди държавата за над 3 млрд. долара

Nexo, водеща международна институция за цифрови активи, завежда иск за над 3 милиарда щатски $ против Република България. Размерът на арбитражния иск се дефинира от забележителните материални и репутационни вреди, резултат от дейностите на държавните органи по време на към този момент прекратеното, репресивно следствие против компанията, нейните чиновници и ръководители. Очаквано, обвиняванията се потвърдиха като несъстоятелни, а досъдебното произвеждане откри своя логически край заради липса на закононарушения.

Искът е импортиран в секретариата на Международния център за споразумяване на капиталови разногласия (ICSID) към Световната банка във Вашингтон, съгласно международните спогодби за отбрана на вложенията. Интересите на Nexo пред трибунала ще бъдат представлявани от влиятелната американска адвокатска фирма Pillsbury Winthrop Shaw Pittman LLP. 

На 21 декември 2023 година, по-малко от година след зрелищната, показна акция и последвал административен и институционален произвол, бяха свалени всички обвинявания. Софийската градска прокуратура заключи, че „ няма осъществени закононарушения “ и прекрати наказателните производства против ръководителите на Nexo – Коста Кънчев, Антони Тренчев, Калин Методиев и Траян Николов, като по този начин изрично ги оневини. 

„ След като проучихме случая в дълбочина, имаме вяра в силата и бъдещия триумф на желае на Nexo “, споделя Матю Оресман, ръководещ съучастник на лондонския офис на Pillsbury LLP. Дебора Ръф, началник на арбитражния отдел в интернационалната кaнтора, добавя: „ Очакваме с неспокойствие да представляваме нашите клиенти в идната фаза на тази борба за правдивост “.

Директните последици от офанзивата на органите на страната, придружена от сериозна медийна акция против компанията и всеобщото тиражиране на погрешни изказвания предизвикаха колосални вреди върху активността и интернационалната известност на Nexo. Инвестициите на компанията в България претърпяха загуби в огромни размери, а обилни бизнес благоприятни условия в световен мащаб пропаднаха:

Спряна бе взаимната работа на Nexo с три от най-големите американски капиталови банки по първичното обществено предложение на акциите на компанията на знакова фондова борса в Съединени американски щати. Оценката на Nexo, дадена от тези банки тогава, е сред 8 и 12 милиарда щатски $.

Осуетено бе подписването на дълготрайно съдействие на Nexo с един от най-популярните европейски футболни клубове с над 330 милиона последователи в целия свят. Цел на колаборацията бе основаването на извънреден, взаимен, реформаторски финансов артикул, осигуряващ достъп до капацитета на цифровите активи на милионите почитатели на футболния гранд.

Опетненото име и известност на Nexo и на чиновниците й пред локални и интернационалните органи, сътрудници и институции посредством тиражирането на към този момент потвърдено погрешни изказвания, докара до пропускането на поредност от бизнес благоприятни условия, евентуални доходи и многомилиарден спад в цената на компанията.



„ Макар офанзивите на българските управляващи през януари 2023 година да нанесоха своя удар върху Nexo, ние съумяхме да удържим бизнеса “, показват от управлението на компанията, „ Но стремглавият ни напредък бе горещо посърнал. Безвъзвратно унищожени бяха многогодишни старания и пропуснахме неповторими благоприятни условия, които мъчно ще се повтoрят. Сега, откакто самата българска прокуратура оневини Nexo, пристигна време да желаяме правдивост и обезщетение за нанесените големи репутационни и финансови вреди. Вярваме, че с нашите дейности ще покажем на властимащите, че властта и отговорността са неделими и сходен произвол не може да остане без последици. Това ще бъде както изстрадана и обективна реабилитация за Nexo и чиновниците ѝ, по този начин и основна стъпка към една по-прозрачна и добра среда за развиване на страната, която ще бъде в изгода както на българския бизнес, по този начин и на цялото общество. ”

Nexo има намерение да подари до 20% от полученото обезщетение за най-силно нуждаещите се и подценявани браншове в страната – детското опазване на здравето и обучение. Основен приоритет ще бъде поддръжка за построяването на по този начин нужните детски лечебни заведения и отделения в България, както и разнообразни начинания за повишение конкурентоспособността на Софийския университет “Св. Климент Охридски ” на световната просветителна сцена.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР