Невиждани военноморски маневри между САЩ и десет страни от Югоизточна

...
Невиждани военноморски маневри между САЩ и десет страни от Югоизточна
Коментари Харесай

В Тайланд започнаха военноморски маневри между САЩ и 10 страни от АСЕАН

Невиждани военноморски маневри сред Съединени американски щати и 10 страни от Югоизточна Азия започнаха през днешния ден в подтекста на битката за възходящо въздействие в района сред Съединени американски щати и Китай, съобщи Франс прес.

Осем бойни кораба, четири бойни самолета и над хиляда военни вземат участие в ученията, които започнаха във военноморска база южно от тайландския курорт Патая. Маневрите ще продължат пет дни в Тайландския залив и Южнокитайско море, разяснява посолството на Съединени американски щати в Банкок.

През август американският държавен секретар Майк Помпейо взе участие в районна среща на върха с 10-те страни членки на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), с цел да насърчи индо-тихоокеанската тактика на Доналд Тръмп. Тя е предопределена да се опълчи на Китай в миг на комерсиална война сред двете страни.

Отношенията сред двете страни са изострени и в Южнокитайско море, чийто води са богати на запаси, и върху съвсем цялата му територия имат искания Пекин, само че също и Виетнам, Филипините, Малайзия и Бруней. Китай построи изкуствени острови там и разположи на тях въоръжения. Вашингтон дефинира тези дейности като опасност за сигурността в района. Американските военноморски сили постоянно правят интервенции там, наречени "свобода на корабоплаването ".

В маневрите вземат участие и военноморските сили на Мианма, макар американските наказания, наложени на няколко военни от тази страна поради етническото пречистване на мюсюлманите рохинги.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР