Невиждани до момента количества дъжд се изляха за последния месец

...
Невиждани до момента количества дъжд се изляха за последния месец
Коментари Харесай

Белгия подготвя спешни мерки за борба с наводненията

Невиждани досега количества дъжд се изляха за последния месец в пограничните райони сред Франция и Белгия. Десетки къщи бяха наводнени, реки излязоха от коритата си, пътища останаха под вода, а учебни заведения бяха затворени за неопределен срок, съобщи за БГНЕС от Брюксел Апостол Апостолов.


Местните управляващи оповестиха по неотложност ограничения за справяне със обстановката, които по най-бързия метод да възстановяват битието на хората. Въпреки задействаните районни проекти и напъните на пожарна, кметове, по данни на метеоролозите за последния месец тук-там са паднали по 20 литра на квадратен метър. Една от провинциите – Лимбург пък разгласи, че земята в Антверпен е била дотам напоена, че към този момент не може да смогва и да попива големите количества дъжд.

По всичко наподобява, че управляващите си имат работа с изменена климатична конюнктура, при която дъждът се трансформира в всекидневие или най-малко всеки ден за по няколко часа.

На този стадий Белгия няма проблемите каквито се струпаха на прилежаща Франция и региона Па дьо Кале. Не бива обаче и прекомерно дълго да се чака, тъй като още тегне бремето от пагубното наводняване преди две години, което застигна Валония, а вредите и възобновяване на инфраструктурата тук-там към момента продължава.

Белгия не трябва да чака и би трябвало да види час по-скоро по какъв начин да не допусне сходна повреда, моли федералният министър на Лидия Пийтърс (Open VLD). Към нейното министерство към този момент е образувана работна група от експерти, които би трябвало да създадат оферти, с цел да се предотвратят следващи наводнения.

„ По-нататъшните вложения в ръководството на водите на нашите водни течения са на дневен ред, би трябвало да се научим да живеем с водата, само че и да дадем пространство на водата ", споделя Пийтърс.

Какво може да се направи? Страната поглежда към научените уроци на своята северна съседка Нидерландия, която бе мощно наранена от воден потоп през 1993 и 1995 година. Впоследствие се взеха редица превантивни ограничения, които предотвратиха още няколко сходни случая през годините, напомня откривателят Яп Квадийк от нидерландския институт за Deltares в изявление за белгийското Радио 1.

„ Няма едно-единствено чудодейно решение, нужни са комплекс от ограничения. Като за начало Нидерландия разшири коритата на огромните реки, дадохме повече пространство в интервали на мощни превалявания. Създадохме заливни равнини, подсилихме дигите. Засилихме наблюдението на водните площи, изброява той.

Факт е, че изменението на климата се случва толкоз бързо, доста по-бързо, в сравнение с някой си мислеше. Подготовката за това лишава много време. Ученият показва един съответен образец. В региона на Винтердайк е вдигната преди години дига с височина 5 метра и необятна 12 метра на някои места. При тези темпове на дъжда, тя е незадоволителна. В кратковременен проект кейовете и дигите могат да оказват помощ за отбраната на селищата. Но единствено с насипи не става това, би трябвало да се даде пространство на водата, счита Квадийк. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР