Невиждана от години вълна от екзекуции, масови арести на критици

...
Невиждана от години вълна от екзекуции, масови арести на критици
Коментари Харесай

Откакто преди година Раиси стана президент, репресиите в Иран се увеличиха

Невиждана от години вълна от изтезания, всеобщи арести на критици на ислямската република, в това число на известни кинодейци – първата година от президентството на Ебрахим Раиси бе изпълнена с репресии по всички посоки, означават ирански правозащитници, предава Българска телеграфна агенция.

Така някогашният ултраконсервативен началник на правосъдната власт удостоверява опасенията, подбудени при идването му на власт през август 2021 година като правоприемник на по-умерения Хасан Рохани.

Още повече, че Раиси и висшият лидер аятолах Али Хаменей би трябвало да се оправят с остра икономическа рецесия, дължаща се значително на западните наказания против иранската нуклеарна стратегия и на поредност от произшествия, в това число взело жертви сриване на постройка в южния град Абадан през май на фона на обвинявания в непросветеност и корупция, което провокира необикновени митинги.

" Сегашните репресии са тясно свързани с нараствания брой демонстрации ", твърди пред Агенция Франс Прес Али Фатхола-Неджад, иранист от Американския университет в Бейрут.

Режимът си взе поучения от общонационалния митинг през декември 2017, а след това и през ноември 2019 година и въпреки претекстовете на стачкуващите да са основно социално-икономически, " те бързо прерастват в политически и се насочват против цялата система ", акцентира той.

" Уличните демонстрации все по този начин заплашват стабилността на режима ", прецизира Фатхола-Неджад.

Растящият брой изтезания в Иран – това " безумство ", както го назова " Амнести интернешънъл ", бие на очи: през първото полугодие те бяха двойно повече в съпоставяне със същия интервал на 2021 година, демонстрират данни на Неправителствени организации " Иран хюман райтс " (ИХР), основана в Осло, която е записала 316 обесвания през 2022 година

А през юли режимът провежда първата обществена екзекуция от над две години.

Сред наказаните, екзекутирани тази година, има 10 дами, всички от които са осъдени за ликвидиране на брачна половинка си, показва ИХР. Присъдите на три от тях са изпълнени в един и същи ден.

Същевременно Иран възобнови ампутирането на пръсти като наказване за наказани крадци. Използва се гилотина, особено инсталирана в техеранския затвор Евин; от май през нея са минали минимум двама души, заяви " Амнести интернешънъл ".

" Да няма демонстрации "

" Властите употребяват тези огромни изтезания, с цел да сплашат обществото, с цел да няма никакви антиправителствени демонстрации ", разяснява шефът на ИХР Махмуд Амири Могадам.

В обществените мрежи обаче се шири митинг против смъртното наказване в Иран – втората страна по брой на изтезанията след Китай, изразяван посредством хаштага " едам након " ( " Не екзекутирайте " ).

Един от гласовете на това придвижване – кинорежисьорът Мохамад Расулоф, почетен със " Златната мечка " за 2020 година в Берлин за своя филм " Дяволът не съществува ", бе задържан през юли, защото през май бе подписал намерено писмо с апел до силите за сигурност " да сложат оръжия " пред надигналия се яд против " корупцията, кражбите, некомпетентността и репресиите ".

Сподвижникът му Джафар Панахи, звезда на иранското кино в чужбина, дошъл да разпита какво се е случило с неговия приятел, бе задържан и пратен в пандиза Евин, с цел да излежи шестгодишна присъда от 2010 година

Зад решетките бяха хвърляни и родственици на потърпевшите от репресиите през ноември 2019 година, борещи се за освобождението им.

Тара Сепехри Фар, изследователка на Иран, работеща за " Хюман райтс уоч ", също вижда в тези скорошни арести " цинични маневри за да сплашат народа, с цел да не стачкува против многочислените несполуки на държавното управление ". Тя осъжда " репресивния инстикт на управляващите – да арестуват сериозно настроени известни персони ".

Хората от бахайската общественост, най-голямото немюсюлманско религиозно малцинство в Иран, също сигнализират за поредност от арести, почнали преди два месеца.

Междувременно двайсетина души от западни страни, мнозина от тях с двойно поданство, което Иран не признава, към момента са арестувани или възпрепятствани да заминат от страната съгласно Центъра за човешки права в Иран, основан в Ню Йорк.

Неправителствени организации упрекват Техеран, че ги е взел за заложници, с цел да получи отстъпки от задгранични сили.

През последните месеци в действителност наказванията на редица от тях бяха смекчени, някои даже бяха пуснати на независимост, само че не и Джамшид Шармахд – иранско-германски отстъпник, хванат съгласно фамилията му през август 2020 година в една от страните в Залива. Обвинен в съучастничество в атентат, взел 14 жертви през април 2008 година, той сега е обвиняем в Техеран.

Процесът му се чака да завърши в околните седмици; заплашва го смъртно наказване.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР