Невиждан досега ръкопис за продължение на книгата Портокал с часовников

...
Невиждан досега ръкопис за продължение на книгата Портокал с часовников
Коментари Харесай

Антъни Бърджес е работил по продължение на "Портокал с часовников механизъм"

Невиждан до момента ръкопис за продължение на книгата " Портокал с часовников механизъм " на Антъни Бърджес е бил открит в неговия списък, споделя Би Би Си.

" Състояние с часовникът механизъм " (A Clockwork Condition) е с размер 200 страници и съставлява сбирка от размисли на създателя за човешкото положение и доразвива някои тематики от предходната му книга от 1962 година.

В известния разказ е разказана историята за опитите на страната да излекува един младеж бунтовник. Недовършеното продължение е описвано като " частично философско отражение и частично автобиографично ".

В него Бърджес написа и за несъгласието към филмовата акомодация на книгата, дело на режисьора Стенли Кубрик през 1971 година.

Когато излиза, филмът с присъединяване на Малкълм Макдауъл в ролята на Алекс е неразрешен в няколко района на Англия поради обвиняването, че въодушевява нападателни подражатели да правят дребни закононарушения.



Едва след гибелта на Кубрик през 1999 година филмът е преиздаден в английските кина и на касети за домашно видео.

Въпреки това " Портокал с часовников механизъм " има огромен боксофис триумф в Съединени американски щати и е номиниран за " Оскар " за най-хубав игрален филм през 1972 година.

Ръкописът за " Състояние с часовников механизъм " по този начин и не трябва оповестен и бива открит измежду документите на Бърджес в къщата му в Брачиано, покрай Рим. Когато къщата е продадена след гибелта му през 1993 година, архивът му е изместен в Манчестър, където е каталогизиран от фондацията на негово име.

Самият Бърджес разказва работата си като " голямо философско умозаключение на съвмренното човешко положение ", в което той приказва за опасенията си от резултата на технологията и съответно медиите, филмите и малкия екран над човечеството.

Според проф. Андрю Бисуел от фондацията на името на Бърджес, писателят се е отказал от ръкописа си, когато осъзнал, че е романист, а не мъдрец. След това разгласил къса автобиографична книга, озаглавена " Завет с часовников механизъм " (1974), в която наблюдава някои от същите тематики.

В петък Музеят за дизайн в Лондон открива огромна галерия, посветене на Стенли Кубрик, в която ще бъде включен и материал от кино лентата, основан на книгата " Портокал с часовников механизъм ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР